2015/20.

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 12., kedd 09.15
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.620/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás szerint:

T. A. vádlott ellen a Veszprémi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el kábítószerrel visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás során 2012. október 25. napján 11.00 óra körüli időben a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Felderítő Osztályáról P. R. r.szds. sértett, M. J. r.alezredes, P. T. r.szds., a Veszprémi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztályáról D.-K. G. r.hdgy., Bűnügyi Osztályáról pedig P. J. r.tzls. halaszthatatlan nyomozati cselekményként házkutatás foganatosítása, valamint bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt T. A. vádlott előállítása céljából megjelentek T. A. vádlott veszprémi albérleti lakásán. Az intézkedés során a rendőrök polgári ruhát viseltek. A lakásból zaj szűrődött ki, ennek ellenére többszöri csengetésükre, kopogtatásukra senki nem nyitott ajtót. Ekkor M. J. r.alezredes és P. T. r.szds. a helyszínről eltávoztak, hogy T. A. vádlott barátnőjét, S. A.-t felkeressék a munkahelyén a lakásba való bejutás biztosítása végett.

A helyszínen maradó P. R. r.szds. sértett a lakás bejárati ajtajának jobb oldalán, D.-K. G. r.hdgy. és P. J. r.tzls. pedig a lépcsőfordulóban, a negyedik és az ötödik emelet között várakoztak, amikor az ajtót T. A. vádlott résnyire kinyitotta.

P. R. r.szds. a rendőri szolgálati igazolványát ekkor már előkészítve a kezében tartotta, melyet az ajtót nyitó T. A. felé mutatott csípő magasságban, majd kétszeri „Rendőrség” felszólítás kíséretében jobb kezével az ajtó becsukását próbálta megakadályozni. T. A. vádlott a rendőri felszólítás ellenére az ajtón az előállítása iránt intézkedő rendőrt nem engedte be a lakásba, azt a rendőrre rányomta, P. R. sértett pedig a bejutás érdekében az ajtót befelé nyomta.

Időközben a lépcsőfordulóból felfutott P. J. r.tzls. is a bejárati ajtóhoz és segített P. R. r.szds-nak a bejutás érdekében, eközben - lakásba való behatolás előtt - P. J. r.tzls. is többször közölte a vádlottal, hogy rendőrök. T. A. vádlott egy idő után az ajtót elengedte és egy 50 cm hosszú, tömör fából készült baseball ütőt vett a kezébe, amelyet a vele szemben álló, lakásba bejutó P. R. r.szds. feje irányába lendített legfeljebb kis erővel egymás után háromszor. Az ütéseket P. R. r.szds. sértett jobb alkarjával kivédte, eközben szolgálati igazolványa kiesett a kezéből és megrepedt. P. R. r.szds. sértett T. A. vádlott első ütését követően is felhívta a vádlott figyelmét arra, hogy rendőr és az ellenszegülést fejezze be. T. A. vádlott a rendőri felszólítás ellenére még két alkalommal a baseball ütővel legfeljebb kis erővel ütést indított a rendőr feje irányába.

P. R. r.szds. sértett a támadó T. A. vádlottat megragadta, a földre akarta vinni, ekkor dulakodás alakult ki kettőjük között. A dulakodás közben T. A. vádlott kezéből a baseball ütő kiesett, a dulakodás közben pontosan meg nem határozható módon a közelben tartózkodó S. A. homlokán sérülés keletkezett. Dulakodás közben P. R. r.szds. sértett a felsózott járólapon megcsúszott, hanyatt esett és a fejét az előtérben jobbra elhelyezkedő nappaliba vezető ajtó alsó részébe ütötte, melynek üvege kitört, T. A. vádlott pedig fejjel a bejárati ajtóval szemben lévő falnak esett. T. A. vádlottat a történteknél jelenlévő és P. R. r.szds. sértett segítségére siető P. J. r.tzls. bilincselte meg, az időközben a lakásba érkező D.-K. G. r.hdgy. T. A. vádlottra térdelve biztosította az intézkedést.

P. R. r.szds. sértett T. A. vádlott támadása következtében sérülést nem szenvedett, azonban T. A. vádlottal szembeni intézkedés során az elesés következtében a koponyáján lapos duzzanat, felette felszínes, karcolt, horzsolt seb keletkezett, a baseball ütővel történő három ütés miatt pedig a jobb alkarján, a feszítő oldalon kisebb nyomásérzékenység volt tapasztalható. T. A. vádlott által leadott legfeljebb kis erejű ütések - figyelemmel a bűncselekmény elkövetésének eszközére, a sértett védekezésére, valamint arra, hogy a sértett két pulóverben és egy dzsekiben volt - nem voltak alkalmasak 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására, nem volt kétséget kizáróan megállapítható az, hogy a vádlott szándéka 8 napon túl gyógyuló sérülések okozására irányult volna. P. R. r.szds. sértett könnyű testi sértés vétsége miatt magánindítványt nem terjesztett elő.

T. A. vádlott a rendőri intézkedés során a bal szemöldök szélén horzsolt sebet szenvedett el, S. A. fején pedig duzzanatos sérülés keletkezett.

A vádlottal szemben kábítószerrel visszaélés bűntette miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban, a 2012. október 25. napján, halaszthatatlan nyomozati cselekményként foganatosított házkutatás eredményre vezetett, a vádlott lakásában különböző kábítószer gyanús növényi maradványokat, illetőleg anyagokat foglalt le a hatóság.

Az elsőfokú bíróság T. A. vádlottat felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt három év börtönbüntetésre és négy év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a vádlottat az ellene emelt súlyos testi sértés bűntette kísérletének vádja alól felmentette.

Az elsőfokú ítélettel szemben a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: