2015/19.

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 7., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.111/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
101. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottak és a tanúk kihallgatása, valamint a szakértő meghallgatása várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

Cs. P. vádlott 2012 decemberében költözött Romániából Magyarországra, E.-ben vállalt munkát, azóta életvitelszerűen belföldön tartózkodik, s testvérével együtt O.-ban lakik.

Cs. P. vádlott elhatározta, hogy 2014. március 22. napján megünnepli a születésnapját, ezért az esti órákban – ismerősei, F. P. I., T. L. és B. N., valamint testvére, Cs. Gy. tanúk társaságában – szórakozni indult. Cs. P. vádlott és társasága először az o.-i K. presszóban mulatott, amelynek során a vádlott ismeretlen mennyiségű szeszes italt fogyasztott, majd éjfél körül valamennyien taxival átmentek Z.-re, ahol a művelődési házban éppen zenés-táncos rendezvényt tartottak. Az éjszaka folyamán szórakozás közben Cs. P. vádlott további szeszes italokat fogyasztott, ezért, s mivel 2014. március 23. napján, a hajnali órákban már felvetődött, hogy hazaindulnak, a vádlott 03.15 óra körüli időben kiült levegőzni a művelődési ház főbejárata mellett lévő beton virágláda szélére, ahol rövid ideig vele tartózkodott F. P. I. tanú is, aki később visszament a diszkóba. Ekkor Cs. P. vádlottól néhány méterre, a főbejárat előtti járdarészen álldogált barátjával, W. A. sértettel együtt K. R. Sz. sértett, aki további társukkal, V. B. tanúval együtt – szintén korábbi közös italozást követően – ugyancsak éjféltájt kezdett szórakozni a diszkóban. K. R. Sz. sértett dohányzás közben háttal állt az épület bejáratának, a vele szemben álló W. A. sértettel beszélgetett, amelynek során K. R. Sz. sértett részéről az is elhangzott, hogy egy ismerőse idegesíti őt. Ezt a kijelentést a K. R. Sz. sértett háta mögött ülő Cs. P. vádlott meghallotta, s – noha nem ismerte a sértetteket – úgy értette, hogy a kijelentés rá vonatkozik. A hallottakon Cs. P. vádlott felháborodott, felállt a helyéről, s a beszélgető sértettekhez közelebb lépve, indulatos hangon felelősségre vonta őket, azt kérdezve, hogy „Én idegesítelek benneteket?”, majd a választ meg sem várva, előbb ököllel erőteljesen W. A. sértett álla felé ütött, aki elhajolt, ezért arcát csak súrolta az ütés, amelynek hatására a sértett még így is megtántorodott. Ezt követően Cs. P. vádlott ököllel, szemtájékon közepest meghaladó erejű ütést mért K. R. Sz. sértett bal arcfelére, amelytől a sértett földre esett és közepes erővel a betonozott járdába ütötte a fejének jobb oldalát a falcsonti területen és fültájékon. A bántalmazás következtében földre esett K. R. Sz. sértett arca, orra vérezni kezdett, s füléből is vér csorgott, W. A. sértett pedig barátja bántalmazását látva megpróbált elmenekülni, azonban Cs. P. vádlott meg akarta rúgni, de nem találta el a távozó sértettet.

Miután tettét követően Cs. P. vádlott a helyszínről eltávozott, a szórakozóhelyről kifutó V. B. tanú sietett a zavartan viselkedő K. R. A. sértett segítségére, akit később W. A. sértettel együtt a z.-i lakására hazakísértek. Hazaérve K. R. Sz. sértett állapota rosszabbra fordult, ezért hozzá testvére, K. R. tanú mentőt hívott, amely a sértettet 04 óra 25 perckor a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállította. Cs. P. vádlott elfogására 2014. március 23. napján 08.00 órakor került sor az o.-i tartózkodási helyén.

K. R. Sz. sértett a bántalmazás következtében arcának bal oldalán, a szem környéki lágyrészeket is érintő duzzanatot és bevérzést, a bal szem kötőhártya alatti szövetében bevérzést, a jobb falcsonti régióban lágyrész duzzanatot szenvedett, jobb fülének dobhártyája átszakadt, a dobüregben bevérzés keletkezett, s füléből véres agyvíz csorgott. K. R. Sz. sértettnél az agy homloklebenyének fehérállományában zúzódás jött létre, a bal arcüreg elülső és oldalsó falán, a csontos szemkeret oldalsó-felső részén törés, a bal arcüregben vérömleny alakult ki. E sérülések közül a zúzódásos jellegű lágyrész sérülések 8 napon belül gyógyulnak, a többi sérülés azonban külön-külön és összességében is 8 napon túli gyógytartamú, a tényleges gyógytartam 2 hónapra tehető. Az agyzúzódás mint életfontos szerv sérülése életveszélyes sérülés.

Józan állapotú elkövetőt feltételezve Cs. P. vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a sértett arcára mért közepest meghaladó erejű ökölütéstől a földre zuhanó sértettnek akár életveszélyes koponyasérülést is okozhat, mely eredmény iránt közömbös maradt.

W. A. sértett az őt ért súroló ökölütés következtében a nyaka bal oldali részén a bőr elszíneződésévei járó sérülést szenvedett, azonban ezzel összefüggésben a vádlott ellen nem terjesztett elő magánindítványt.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Megyei Főügyészség 1 rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat Cs. P. vádlottal szemben.

A főügyészség Cs. P. vádlottal szemben börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: