2015/18.

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 27., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.52/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlott és a tanúk kihallgatása, valamint a szakértő meghallgatása várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

Sz. T. vádlott 2014. évben rendszeresen fogyasztott alkoholt és kábító hatású gyógyszereket, jövedelemmel azonban nem rendelkezett. A vádlottat 2014. június 3. napján a gyógyszerek és az alkohol fogyasztása miatti rosszulléte folytán mentővel a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba szállították, ahonnan ellátását követően önkényesen eltávozott. A vádlott a kórházból való távozását követően további nagyobb mennyiségű Frontin tablettát vett be, melyre alkoholt fogyasztott.

Sz. T. vádlott 2014. június 4. napján a reggeli órákban pénz nélkül Veszprém belvárosában tartózkodott, amikor meglátta az A. T. utazási irodából kilépő, 77 éves F. E. sértettet, akinél a válltáskájában elhelyezett borítékban és pénztárcában összesen 124.000 Ft készpénz volt. A vádlott ekkor elhatározta, hogy a sértett idős korát kihasználva a táskáját, a benne lévő pénzzel és értékekkel együtt eltulajdonítja, ezért a kapucnit a fejére húzva követte F. E.
sértettet, majd a sértett mellé lépett. F. E. sértett a válltáskáját a teste előtt behajlított jobb karjára akasztva tartotta, amikor Sz. T. vádlott váratlanul megragadta a táska egyik vállpántját, és azt – abból a célból, hogy a táskát meg szerezze – erőteljesen megrántotta. F. E. sértett azonban ellenállt, és azért, hogy értékeit védje, a bal kezével megmarkolta a válltáskája tetejét, míg a jobb kezével – az arra ráakasztott másik vállpántjánál fogva – továbbra is tartotta a táskát. Sz. T. vádlott a sértett ellenállásának megtörése és az értékek elvétele végett a táskát az egyik pántjánál fogva tovább rángatta, azonban azt nem sikerült kitépnie a sértett kezéből. Sz. T. vádlott a sértett táskájának megszerzése érdekében alkalmazott erőszak során – amelynek következtében a táska egyik vállpántja el is szakadt –, a táska rángatás a közben meglökte a sikítozó F. E. sértettet, aki ennek következtében hanyatt, a földre esett, és a járda macskakő burkolatába nagy erővel beütötte a fejét. Mivel a vádlott a sértett értékeit nem tudta megszerezni, a vérző sértettet hátra hagyva a helyszínről elmenekült.

A támadás során F. E. sértett kiáltását több tanú is meghallotta és a sértett segítségére siettek. Egyikük értesítette a mentőket, akik az életveszélyes állapotban lévő F. E. sértettet a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállították, ahol sérüléseit ellátták.

F. E. sértett Sz. T. vádlott bántalmazása következtében a tarkótájék jobb oldalának repesztett sérülését, a tarkócsont törését, jobb oldali keményagyhártya alatti vérömlenyt és a bal kisagyfélteke pókhálóhártya alatti vérömlenyét szenvedte el. A sértett sérüléseinek gyógytartama összességében 8 napon túli, a tényleges gyógytartam 6-8 hétre tehető. A sértett koponyaűri vérzései életveszélyes sérülésnek minősülnek. F. E. sértettnél a bántalmazás következményeként – szövődménymentes gyógyulás esetén – maradandó fogyatékosság, vagy súlyos egészségromlás kialakulása nem várható.

Sz. T. vádlott cselekménye és F. E. sértett sérülései között közvetlen okozati összefüggés áll fenn. Mivel köztudott, hogy egy idősebb ember védekezési képességében, mozgáskoordinációjában korlátozott, még nem túlzottan nagy erejű lökéstől is egyensúlyát veszti, így Sz. T. vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a tőle jóval idősebb sértett táskájánál fogva történő rángatása és meglökése a sértett földre zuhanását okozhatja, amely a sértett kemény, szilárd és bordázott felülethez ütődése, csapódása folytán akár életveszélyes koponyasérüléssel járhat, amely eredmény iránt közömbös maradt.

Sz. T. vádlottnál a bűncselekmény elkövetésekor személyiségzavar, krónikus alkoholizmus és drog-abúzus (drog káros használat) volt megállapítható. A vádlott személyiségzavara nem érinti a beszámítási képességét, azt nem zárja ki és nem is korlátozza. Sz. T. vádlottnál kábítószer-függőség fennállása nem állapítható meg, azonban kábítószer káros használata (kábítószer-abúzus) véleményezhető. Sz. T. vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Megyei Főügyészség 1 rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés bűntette, valamint 1 rendbeli, a bűncselekmény felismerésére, elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntette miatt emelt vádat Sz. T. vádlottal szemben.

A főügyészség a vádlottal szemben fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: