2015/18.

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 29., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
B.838/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, amelyen a vádlottak és a tanúk kihallgatása, valamint a szakértő meghallgatása várható.

A vádirati tényállás lényege szerint:

Cs. J. sértett 2013. augusztus 31. napján az esti órákban a születésnapját ünnepelve együtt szórakozott barátjával a B. városban található egyik büfében, ahol alkoholt is fogyasztottak. A sértett és barátja a büfé teraszán, a bejárati ajtótól balra lévő első asztalon helyezték el italaikat, majd az asztalt több alkalommal elhagyták és a büfé belső helyiségében szórakoztak.

I. r. O. M. és II. r. P. B. vádlottak 2013. augusztus 31. napján 23.00 óra körüli időben ittas állapotban érkeztek barátaikkal együtt a büfébe, ahol a pultnál alkoholos italt kértek, majd - azzal a céllal, hogy dohányozzanak - kimentek a büfé teraszára. A vádlottak a teraszon a bejárati ajtótól balra lévő első asztalon helyezték el poharaikat - mely asztalon ott volt a sértett és barátjának itala, valamint cigarettája - és cigarettájukat a szájukba véve megpróbáltak rágyújtani. A sértett - aki ekkor szintén a teraszon tartózkodott - látva, hogy az asztalát elfoglalták, az asztal mellett álló vádlottakhoz lépett, és felszólította őket, hogy menjenek át egy másik asztalhoz, mert az foglalt.

Az I. és II. r. vádlott ekkor trágár szavakkal illette a sértettet, aki ezen felháborodva jobb kezével legyintve kiütötte az I. r. vádlott szájában lévő cigarettát. Az I. és II. r. vádlottak ezt követően közösen bántalmazni kezdték a sértettet, melynek során az I. r. vádlott egy alkalommal ököllel megütötte a sértett fejét, majd mindkét vádlott több alkalommal meglökte a sértettet, miközben trágár szavakkal szidalmazták őt. A vádlottak bántalmazása következtében a sértett hanyatt esett, amelynek során a terasz bejárati ajtaja melletti üvegablakba beütötte a fejét, azonban az ablak nem tört be. Az esés után a sértett felállt és az ekkor vele szemben álló I. r. vádlott teste irányába ütött. Ekkor lépett ki a büféből annak vezetője, aki a további tettlegesség megakadályozása végett a sértett és a vádlottak közé állt. Az I. r. vádlott azonban az 57 éves sértett bántalmazásával nem hagyott fel, felindult állapotában több alkalommal meglökte, ruhájánál fogva rángatta és több alkalommal ököllel megütötte a sértett arcát és felsőtestét.

A II. r. vádlott ekkor már felhagyott a sértett bántalmazásával és a büfé vezetőjével együtt megpróbálta az I. r. vádlottat visszatartani, s megakadályozni, hogy a sértettet tovább bántalmazza. Az I. r. vádlott azonban a sértett bántalmazását nem hagyta abba, és egy alkalommal olyan erővel rántotta meg az ittas állapotú sértettet a bal kezénél fogva, hogy a sértett a testének jobb felével a terasz járólappal kirakott beton talapzatára esett és fejét a terasz járólapjai között lévő kb. 2 cm-es szintkülönbségbe beverte. Miután a sértett az esés és tarkójának a közepesnél nagyobb erővel történt betonba ütődése következtében elvesztette az eszméletét és füléből folyt a vér, az I. r. vádlott felhagyott a sértett bántalmazásával és a II. r. vádlottal együtt távozott a helyszínről. Az üzlet vezetője értesítette a mentőket, akik az életveszélyes állapotban lévő sértettet a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállították, ahol sérüléseit ellátták.

A sértett az I. r. vádlott bántalmazása következtében a nyakszirti tájon horzsolást, a jobb fülében beszáradt vérzést, a bal csukló sing csonti oldalán felületes hámsérülést, a jobb halántéklebeny zúzódását, a lágyagyhártya alatti vérzést, jobb oldalon a halánték-nyakszirtcsontot érintő ferde lefutású, és a jobb külső hallójáratra is ráterjedő törést szenvedett. A tarkó és a bal csukló horzsolásos jellegű sérülései külön-külön és összességükben is 8 napon belül gyógyulnak, míg a koponyaalapra terjedő koponyatörés, lágyagyhártya alatti vérzés és agyzúzódás gyógytartama külön-külön és összességében is meghaladta a 8 napot, a tényleges gyógytartam - szövődménymentes gyógyulás esetén - 1 hónapra tehető. Az agyzúzódás (életfontos szerv sérülése) életveszélyes sérülésnek minősül. A sértettnél a bántalmazás következményeként - szövődménymentes gyógyulás esetén - maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás kialakulása nem várható.

Az I. r. vádlott cselekménye és a sértett sérülései között közvetlen okozati összefüggés áll fenn. Mivel köztudott, hogy az ittas ember védekezési képességében, mozgáskoordinációjában korlátozott, még nem túlzottan nagy erejű ütéstől is egyensúlyát veszti és elesésekor a józan ember természetes, reflexszerű védekező mozdulatára nem képes, így az I. r. vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a tőle jóval idősebb, ittas és előzőleg már az üvegablaknak esett sértett ököllel ütlegelésével, rángatásával, meglökésével, illetve kezénél fogva történő megrántásával a sértett földre zuhanását okozhatja, amely a sértett kemény, szilárd felülethez ütődése, csapódása folytán akár életveszélyes koponyasérüléssel járhat, amely eredmény iránt közömbös maradt. I. és II. r. vádlottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Megyei Főügyészség 1 rendbeli, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat I. r. O. M. vádlottal szemben, míg II. r. P. B. vádlottat 1 rendbeli, társtettesként elkövetett garázdaság vétségével vádolta.

A főügyészség I. r. O. M. vádlottal szemben börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, az I. r. vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését, II. r. P. B. vádlottal szemben pedig próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását, pártfogó felügyelet elrendelését, valamint a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését indítványozta.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: