2015/12.

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 19., csütörtök 09.15
Ügy tárgya: 
Kiskorú veszélyeztetésének bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.61/2015.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben nyilvános ülést tart.

A megállapított tényállás lényege szerint:

I.r. Sz.L. és II.r. S.J-né vádlottak 2006. év környékén élettársi kapcsolatot létesítettek, mely idő alatt több helyen laktak, általában rokonoknál. II.r. S.J-né vádlottnak egy korábbi kapcsolatából született M.G. nevű lánya, aki szintén velük lakott.

2007. évben I.r. Sz.L. vádlott külföldön dolgozott kőművesként, ahová utána utazott II.r. vádlott és lánya, M.G. sértett, aki ekkor 15 éves volt.

I.r. Sz.L. vádlott külföldön történő tartózkodásuk ideje alatt, pontosabban meg nem határozható időpontban, szexuális kapcsolatot létesített az akkor 15 éves nevelt lányával, amely többször megismétlődött közöttük – Magyarországra való hazatérésüket követően is – a feljelentés megtételéig. Hazaérkezésük után egy rokonnál laktak és olyan is előfordult, hogy hárman aludtak egy ágyban.

I.r. Sz.L. vádlott és M.G. sértett közötti szexuális kapcsolatról I.r. vádlott élettársa, II.r. S.J-né vádlott is tudott, az ellen azonban nem tett semmit a feljelentés napjáig.

I.r. Sz.L. vádlottat az Ajkai Városi Bíróság 2010 szeptemberében egyezséget jóváhagyó végzésével kötelezte a volt élettársa eltartásában élő 6 éves gyermeke után gyermektartásdíj megfizetésére önkéntes teljesítéssel.

A vádlott a gyermektartásdíj fizetési kötelezettségének annak megállapításától foga önhibájából nem tett eleget, annak ellenére, hogy esetenként alkalmi munkákból jövedelemmel rendelkezett.

A vádlottnak 2011. augusztus hónaptól kezdődően 2013. március hónappal bezárólag 20 hónapra önhibájára visszavezethetően összesen 200.000,- Ft gyermektartásdíj hátraléka keletkezett.

Az elsőfokú bíróság I.r. Sz.L. vádlottat nem jogerősen társtettesként elkövetett kiskorú veszélyeztetésének bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésként 3 év szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. I.r. Sz.L. vádlott vonatkozásában az Ajkai Járásbíróság tartás elmulasztásának vétsége miatt alkalmazott próbára bocsátást kimondó rendelkezést hatályon kívül helyezte, a próbára bocsátást megszüntette.

Az elsőfokú bíróság II.r. S.J-né vádlottat kiskorú veszélyeztetésének bűntettében, – amelyet, mint társtettes követett el – mondta ki bűnösnek, ezért 1 év 6 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, melyet 2 év próbaidőre felfüggesztett.

Az elsőfokú ítélet ellen I.r. vádlott és védője jelentett be fellebbezést, míg II.r. vádlott és védője tudomásul vették a kihirdetett ítéletet.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: