2015/11.

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 11., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.869/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A törvényszék az ügyben már tartott tárgyalást, amelyet további bizonyítás felvétele – tanúkihallgatás, szakértők meghallgatása – céljából elnapolt.

A vádirati tényállás lényege szerint

A büntetett előéletű P. Sné vádlott 2007. évben házasságot kötött P. S. tanúval. A vádlott második házasságából két gyermek született: 2007. november 12. napján kk. P. A., illetőlég 2011. szeptember 12. napján koraszülöttként P. S. sértett. P. Sné vádlott korábbi elítélését eredményező - gyermekbántalmazás miatt indított - büntető ügyére figyelemmel kk. P. S. sértettet a születését követő gyógykezelése után 2011. október 28. napján, a családgondozó által készített környezettanulmány alapján engedték haza a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházból. Mivel P. Sné vádlott a szülést követően hamarosan ismét teherbe esett, P. S. tanú pedig a munkája miatt hét közben nem tartózkodott otthon, kk. P. S. sértett hazakerülése után a vádlott egyre fáradtabb, ingerültebb lett. P. Sné vádlott kk. P. S. sértett állandó sírása miatt nem tudott aludni, amelynek eredményeként 2011. december hónap közepére az idegessége, türelmetlensége fokozódott.

P. Sné vádlott 2011. év végén - közelebbről meg nem határozható időpontban - már nehezen viselte kk. P. S. sértett sírását, akit emiatt a házuk szobájában kb. fél méter magasságból, hanyatt fekvő testhelyzetben az ágyra dobott. Ezt követően P. Sné vádlott 2012. január hónap közepe táján - közelebbről meg nem határozható időpontban - otthonukban, a szobában csitítani próbálta az erőteljesen síró kk. P. S. sértettet, aki a 10-15 percig tartó ringatás ellenére sem csendesedett el. Ekkor a vádlott két kézzel a hónaljánál fogva a levegőbe emelte és legalább közepes erővel megrázta a négy hónapos sértettet. Miután kk. P. S. sértett a rázás hatására sem hagyta abba a sírást, P. Sné vádlott a sértettet a kiságyba tette, majd kiment a szobából és az ajtót becsukta. P. Sné vádlott a 2012.január 15. napját követő napokban - közelebbről meg nem határozható időpontban - kk. P. S. sértett megrázását legalább egy alkalommal megismételte. Kk. P. S. sértettnél a többszörös megrázás hatására 2012. január 18-ról 19-re virradó éjszaka hirtelen állapotrosszabbodás következett be, a sértett rángatózásban, eszméletvesztésben és elégtelen légzésben megnyilvánuló görcsrohamot kapott, amely egész éjjel tartott, azonban P. S. né vádlott a gyermek segítségre szoruló állapotának észlelése ellenére csak - a reggeli órákban telefonon értesített nagynénje felszólítására - 9.52 órakor hívott telefonon mentőt a sértetthez. Az oxigénhiányos állapotban lévő kk. P. S.  sértettet mentővel a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház Intenzív Osztályára szállították. Kk. P. S. sértett a bántalmazás következtében a - csapódás-ellencsapódás mechanizmussal kialakult - kétoldali homlok-, nyakszirt- és halántéklebenyek agyzúzódását szenvedte el. Sérüléseinek gyógytartama nyolc napon túli, a tényleges gyógytartam két hónap. A koponyaűri elváltozások kk. P. S. sértettnél életveszélyes állapotot eredményeztek, amelyet csak intenzív osztályos kezeléssel lehetett orvosolni. A koponyaűri sérülések agyállomány-vesztést, következményes hidrokefaluszt (vízfejűség, azaz az agy és gerincvelői folyadéktér kitágulása) okoztak, amely maradandó fogyatékosságnak felel meg. P. Sné vádlott és az általa bántalmazott, koraszülött, négy hónapos sértett között meglévő erő- és korkülönbségre, valamint a többszörös, legalább közepes erőbehatás mértékére figyelemmel a vádlottól elvárható volt annak a felismerése, hogy a sértett megrázásával, ágyra dobásával a sértett életveszélyes sérülését okozhatja.

Sz. Község Önkormányzat Jegyzője a 2012. március 29. napján kelt határozattal kk. P. S. sértettet ideiglenes hatállyal a Veszprém Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekotthonában helyezte el. Az ideiglenes hatályú elhelyezéstől kezdődően P. Sné vádlott és P. S. szülő gondozási, nevelési joga szünetel. Kk. P. S. sértettet a kórházi kezelését követően, 2012. május 10. napjától gondozzák a gyermekotthonban.

P. Sné vádlott elmebetegségben, tudatzavarban, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, önmagában beszámíthatóságát érintő személyiségzavarban nem szenved és nem szenvedett a vizsgált cselekmény elkövetése idején sem, képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A fenti tényállás alapján a Veszprémi Megyei Főügyészség 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt emelt vádat P. Sné vádlottal szemben.

A főügyészség indítványozta a vádlottal szemben börtön fokozatban végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabását, a vádlott közügyek gyakorlásától való eltiltását, a vele szemben korábban kiszabott börtönbüntetés utólagos végrehajtását, a vádlott szülői felügyeleti jogának megszüntetését a sértett vonatkozásában, továbbá a nyomozás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére kötelezését.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: