2015/9.

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 24., kedd 11.00
Ügy tárgya: 
Súlyos testi sértés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
2.Bf.314/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A megállapított tényállás szerint

I. r. B. K. és II. r. R. Zs. vádlottak ismeretségi kapcsolatban állnak egymással: közöttük a viszony 2012. júliusában megromlott, mivel a II. r. vádlott kutyája megharapta az I. r. vádlott testvérét.

Az I. r. vádlott 2012. július 20. napján édesanyja házánál tartózkodott. A II. r. vádlott észlelte, hogy az I. r. vádlott a közelében tartózkodik, ezért számonkérési célzattal átment az I. r. vádlotthoz. A bekerítetlen udvarra bement és ott szóváltásba keveredett az I. r. vádlottal. Az ott lévőket fenyegette és azt kiabálta, hogy nem fél tőlük, illetve hogy „ültem már egy évet, leülöm a te életedet is.” Az I. r. vádlott távozásra szólította fel a II. r. vádlottat, aki azonban az udvart elhagyni nem kívánta, ezért őt az I. r. vádlott a felső testéhez érve kisebb lökésekkel kiterelte az udvarból. A II. r. vádlott a lakásához ment, ahol élettársa a II. r. vádlott kérésére vágószerszámot adott ki neki a lakás ablakán: egy darab 30 cm pengehosszúságú kardot a tokjában és egy darab 40 cm pengehosszúságú bozótvágó kést. A II. r. vádlott ezen eszközökkel visszament az I. r. vádlott tulajdonát képező ház udvarára, a bozótvágó kést maga elé tartotta, illetve a kardot is kihúzta a hüvelyéből, eközben kaszáló mozdulatot is tett a saját felsőteste előtt az udvaron tartózkodó I. r. vádlott és hozzátartozói irányába, eközben azt kiabálta, hogy „most megdögletek mind”. Az udvaron tartózkodott az I. r. vádlott és több hozzátartozója. A II. r. vádlott az I. r. vádlott felé indult, aki mögött ott volt az élettársa, illetve két kiskorú gyermeke, valamint további tanúk. Az I. r. vádlott, hogy a támadólag fellépő II. r. vádlottal szemben a hozzátartozóit és saját magát megvédje, felvette a ház falához korábban odatámasztott kapát és annak fokával a II. r. vádlott felé ütött. A II. r. vádlott védekezésképpen elfordult, ezért az ütés a bal válltájékán a lapockarészen érte, amelynek következtében a II. r. vádlott 8 napon túl gyógyuló, a bal válltájék zúzódásában és a bal lapocka törésében megnyilvánuló sérülést szenvedett. A felek ezt követően felhagytak bántalmazó magatartásukkal. A II. r. vádlott által a támadáshoz használt vágóeszközök alkalmasak voltak arra, hogy 8 napon túl gyógyuló sérüléseket okozzanak.

Az elsőfokú bíróság a II. r. vádlottat nem jogerősen súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt mint visszaesőt hat hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság a szabadságvesztés büntetés utólagos végrehajtása esetére rendelkezett a feltételes szabadságra bocsátásról, valamint a bűnügyi költségről.

Az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat az ellene garázdaság vétsége miatt emelt vád alól felmentette.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést: az I. r. vádlott vonatkozásában a garázdaság vétsége miatt emelt vád alóli felmentés miatt, a bűnösség megállapítása érdekében, a II. r. vádlott vonatkozásában a büntetés felemelése végett. Utóbb az ügyészség az I. r. vádlott tekintetében bejelentett fellebbezését visszavonta, így az elsőfokú bíróság ítélete az I. r. vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: