2015/7.

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 12., csütörtök 08.15
Ügy tárgya: 
Aljas célból elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
2.Bf.193/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A megállapított tényállás szerint

H. S. vádlott 2012. szeptember 3. napján 19.00 óra körüli időben motorjával megjelent a .... presszóban, ahol az ott tartózkodó unokatestvére, H. T., valamint annak barátnője, F. V. A.  sértett - aki szenvedélybetegsége és személyiségzavara miatt cselekvőképességet korlátozó gondnokság alatt áll - mellé leült, s nekik ötletként felvetette, hogy hárman elmehetnének az üdülőbe, mivel ott zenés rendezvényt tartanak. H. T.-nak és a sértettnek tetszett az ötlet, ezért megállapodtak abban, hogy H. S. vádlott motorjával előbb F. V. A.  sértettet viszi a megbeszélt helyre, majd visszamegy H. T. unokatestvéréért, s őt is az üdülőbe szállítja.

H. S. vádlott a megbeszélteknek megfelelően elindult F. V. A. sértettel a szórakozóhely felé, azonban mintegy 2 km megtétele után egy bolt közelében a motorjával megállt, így a sértett is ösztönösen leszállt a motorról és megkérdezte a vádlottat, hogy miért állt meg. H. S. vádlott a sértett ezen kérdésére nem válaszolt, őt két kézzel a bokorba lökte, majd a felegyenesedni akaró sértett bal szemét ököllel megütötte, mely ütéstől a sértett ismételten elesett. F. V. A.  sértett kérte a vádlottat, hogy hagyja őt békén, azonban a vádlott tovább folytatta a sértett bántalmazását, őt a földről felállni nem engedte. A sértett 2-3 alkalommal felállt a földről, azonban a vádlott mindannyiszor visszalökte a sértettet, továbbá a sértett szemét 2-3 alkalommal ököllel megütötte. Ezen túlmenően a vádlott a sértett karját is megragadta és a mellkasát is megütötte. Miközben F. V. A. sértett a földön feküdt, a vádlott a közvetlen környezetében állt, nem engedte a sértettet felállni, közölte vele: „ha megmozdulsz, nem kelsz fel többet”, valamint „mindegy mit csinálsz, úgyis megduglak”. A vádlott ezt követően a sértett bal kézfején az égő cigarettáját elnyomta, majd a nadrágját elkezdte lehúzni, ezzel is egyértelművé téve a sértett számára, hogy mi a szándéka vele. F. V. A. sértett a további bántalmazásoktól félve és azért, hogy időt nyerjen, az együttlétbe való beleegyezést színlelt, melynek hatására a vádlott a bántalmazást abbahagyta és hagyta, hogy a sértett felálljon. A sértett ezt a helyzetet kihasználva rohanni kezdett a közelben lévő éjjel-nappali boltba, ahol az üzletvezető segítségét kérte, majd a rendőrség értesítésére került sor. H. S. vádlott motorjával még a sértett után sietett, rövid ideig a bolt előtt tartózkodott, majd a rendőrség kiérkezése előtt távozott a helyszínről.

H. S. vádlott a fenti magatartásával mintegy 10 percig megfosztotta a sértettet a személyi szabadságától azzal a szándékkal, hogy vele erőszakosan közösüljön.

F. V. A. sértett H. S. bántalmazása következtében külön-külön és együttesen is 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

F. V. A. sértett a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat nem jogerősen személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés vétségében mondta ki bűnösnek.

Ezért H. S. vádlottat 3 év 6 hónap szabadságvesztés büntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, mint mellékbüntetésre ítélte, melyet börtönben kell végrehajtani.

Rendelkezett a H. S. vádlott feltételes szabadságra bocsátásáról, a korábbi elítélése utólagos végrehajtásáról és a bűnügyi költségről is.

Az elsőfokú ítélet ellen vádlott és védője felmentés végett jelentettek be fellebbezést.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: