2015/6.

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 4., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége
Ügyszám: 
B.397/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint

K. L. vádlott és T. I. sértett régóta ismerik egymást.

K. L. vádlott 2013. augusztus 20. napján a kora délutáni óráktól kezdve egy veszprémi borozóban tartózkodott, és nagyobb mennyiségű szeszesitalt fogyasztott, amelytől ittas állapotba került.

A presszó zárása előtt nem sokkal 17.30 óra után a borozó teraszán Gy. G. és J. G.  tanuk, míg a belső helyiségben K. L. vádlott fogyasztotta az utolsó pohár italát, B. I-né tanú pedig a pultban mosogatott és záráshoz készítette elő a vendéglátó egységet.

Ekkor érkezett a borozóba az erősen ittas állapotban lévő T. I. sértett, aki - miután a kinti teraszon helyet foglaló két ismerősét, Gy. G.és J. G.  tanúkat köszöntötte bement a borozó belső helyiségébe, és a pultban tartózkodó B. I-né tanútól két fröccsöt kért hitelre.B. I-né tanú, látva azt, hogy T. I. sértett erősen ittas állapotban van, a zárásra hivatkozva megtagadta a kiszolgálást, azonban a sértett továbbra is kérte, hogy szolgálja ki. Ekkor a pultnál tartózkodó K. L. vádlott szólt T. I. sértettnek, hogy távozzon a helyiségből, mivel ott nem fogják kiszolgálni. Ezt követően K. L. vádlott azért, hogy nyomatékot adjon szavainak, megfogta T. I. sértett egyik vállát, és egy negyedkört fordított rajta, majd testi erővel tolva ösztönözte a sértettet, hogy induljon kifelé a borozóból.

Ezt követően T. I. sértett részben hátrálva - elindult a nyitott kocsmaajtó irányába, amelynek során folyamatosan kérdőre vonta az őt követő és kifelé tessékelő K. L. vádlottat, hogy milyen jogon küldi öt ki a borozóból. K. L. vádlott T. I. sértett szavaitól ideges lett, és még mielőtt a bejárati ajtóhoz értek volna egy alkalommal. jobb tenyérrel arcul ütötte a vele szemben, s a bejárati ajtónak háttal álló sértettet. Az ütés következtében T. I. sértett egyensúlyát vesztette és a borozó ajtaja előtti vasrácsos lábtörlőre kilépve, tompítás, a zuhanás erejének elhárítása nélkül hanyatt esett, és fejét közepesnél nagyobb erővel a borozó előtti járda beton felületébe ütötte.

T. I. sértett a koponyájának kemény felszínhez ütődése következtében azonnal eszméletét vesztette, hajas fejbőre és füle pedig vérezni kezdett.

Gy. G.tanú a Helikon borozó ajtaja előtt mintegy fél méterre, fejjel az utca felé fekvő eszméletlen sértett segítségére sietett, K. L. vádlott pedig a kerékpárúton közlekedő P. S.  tanút kérte illeg, hogy értesítse a mentőket. Sértettet a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc kórházba szállították.

T. I. sértett a vádlott által leadott arculütése folytán történt elesés következtében a jobb tarkórégió repesztelt jellegű lágyrész-sérülését, továbbá a koponyaalapra is terjedő koponyatörést, a dobüreg bevérzését, a keményburok és lágyagyhártya alatti vérzést, valamint agyzúzódást szenvedett, mely sérülések gyógytartama összességében meghaladja a nyolc napot, a sérülések tényleges gyógytartama mintegy 2-3 hónap.

Az agyzúzódás, keményburok és lágyagyhártya alatti vérzés következményeként T. I. sértett életveszélyes állapotba került, a szakszerű orvosi tevékenység elmaradása esetén halála bizonyossággal határos valószínűséggel bekövetkezett volna.

A koponyaűri sérülések következményeként - szövődménymentes gyógyulás esetén - T. I. sértettnél maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás kialakulása nem várható.

K. L. vádlott tisztában volt T. I. sértett erősen ittas állapotával. Józan állapotú elkövetőt feltételezve K. L. vádlottnak a tőle elvárható figyelem és körültekintés folytán számolnia kellett volna azzal, hogy kisebb erejű ütéssel is az erősen ittas sértett elesését idézheti elő, amely a sértett állapota és a terepviszonyok miatt súlyos, akár életveszélyes következménnyel járhat. K. L. vádlott a bértett arculütésének azon lehetséges következményét. hogy attól a sértett egyensúlyát vesztve hanyatt eshet, és a fejét kemény, szilárd felülethez ütve életveszélyes koponyasérülést szenvedhet, azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet. körültekintést elmulasztotta.

Az ügyészség vádlottal szemben vádat emelt 1 rendbeli életveszélyt okozó gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: