2015/3.

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 14., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
B.830/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint

A 2014. április 21. napjától 2014. április 23. napjáig őrizetben volt, azóta előzetes letartóztatásban lévő vádlott 2005. évben települt át családjával Magyarországra. Miután S. L. vádlott és felesége is   Kft.-nél kapott munkát, az említett cég telephelye közelében található szolgálati lakásába költöztek.

Az ikerház mellettük elhelyezkedő másik szolgálati lakásában lakott feleségével M. M. sértett is, aki szintén a Kft-nél, - később nyugdíjas, illetve részmunkaidős volt, s akivel a vádlott mint munkatárssal, illetve mint szomszéddal ebben az időben ismerkedett meg.

S. L. vádlott és M. M. sértett kezdetben jóban voltak egymással, de mintegy másfél év elteltével egy szintén birkák legeltetésével kapcsolatos konfliktus során összeverekedtek, és ennek kapcsán viszonyuk megromlott, haragossá vált. S. L. vádlott és M. M. sértett a későbbiekben már nem beszéltek, nem is köszöntek egymásnak, sőt az ezt követő évek során több alkalommal is előfordult, hogy köztük verekedéssé fajuló vita alakult ki.

Ezen nézeteltéréseket elsősorban S. L. vádlott magatartása váltotta ki, akinek viselkedése alkohol fogyasztásának hatására - környezetének értékítélete szerint - kötekedővé, agresszívvé válik.

Ezért S. L. vádlott, bár korábban nem vetette meg az itali, időközönként hosszabb-rövidebb ideig mellőzte az alkoholfogyasztást. s így történt ez a 2014. év elején is, amely időszakban a vádlott gyakori fejfájására rendszeresen Frontira nevű gyógyszert szedett.

S. L. vádlott 2014. április hónap közepén azonban ismét alkoholizálni kezdett.

S. L. vádlott 2014. április 21. napján, húsvét hétfőn kollégájával, Cs. Gy.vel megbeszélte, hogy együtt elmennek sörözni.

A vádlott még indulás előtt, a déli órákban otthonában - egy tabletta Frontin bevétele után - bort fogyasztott, majd 12.30 óra körüli időben Cs. Gy. tanúval együtt kerékpárral szórakozóhelyre mentek, ahol egy korsó sört, azután pedig egy helyi presszóban több rövid italt fogyasztott. S. L. vádlott ez utóbbi helyen egyebek mellett vásárolt 4 liter bort is, melyből a hazaérkezésük után még fogyasztott. Miután Cs. Gy. tanú hazament, S. L. vádlott otthon készülődött a munkavégzéshez, miközben a hazavitt borból még elfogyasztott mintegy 2 litert. Ettől - és a korábbiakban elfogyasztott italoktól - a vádlott már súlyos fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került, és kötekedni, veszekedni kezdett a feleségével, S. É. tanúval.

Ezután S. L. vádlott munkába állt és a birkákat a szolgálati Iakások közelében legeltette, majd 16.45 óra körüli időben főnöke, M. R. tanú arra utasította a vádlottat, hogy az állatokat ne engedje az 1/1. számú házrész kerítésének közelébe. Ekkor M. M. sértett kijött az udvarára és mivel őt a vádlott ócsárolni, sértegetni kezdte, a vádlott és a kapujához lépő sértett között szóváltás alakult ki. M. R. tanú azonban csitította őket. s a vádlottat utasította a birkák távolabb hajtására, majd a tanú elindult a közelben álló autójához.

Mielőtt azonban S. L. vádlott főnöke utasításának eleget tett volna, a birkák M. M. sértett kerítéséhez mentek és az azon belül lévő bokrok lombját a kerítésen keresztül legelni kezdték. M. M. sértett egy kis ostort pattogtatva többször elzavarta onnan a birkákat, amit a vádlott erősen nehezményezett, ezen azután a vita, illetve veszekedés folytatódott.

Szóváltás közben M. M. sértett is viszonozta a sértő megjegyzéseket, amin S. L. vádlott még inkább feldühödött, odaszaladt a sértett házrészének zárt kapujához és afelett átnyúlva a kezében lévő, a birkák terelésére, illetve megfogására használatos, mintegy másfél méter hosszú, a végén nehéz fém kampóval ellátott, úgynevezett juhászbottal a sértett felé ütött, aki az ütés elől kitért, ezért a vádlott a juhászbottal nem találta el. Erre a sértett a nála lévő kis ostorral visszacsapott a vádlott felé, akit szintén nem talált el. Ekkor S. L. vádlott a juhászbottal, azt félig oldalról lendítve szándékosan ismét nagy erővel a sértett felé sújtott, s ez alkalommal őt a bot fém kampós végével a fejének bal oldalán, a fül mögötti részen eltalálta.

Az ütéstől a sértett a földre esett, hajas fejbőr vérezni kezdett.

Mindezt a lakásából a vádlott felesége, S. É. tanú, valamint a még közelben, a gépkocánál tartózkodó M. R. tanú is észlelte, az utóbbi sietett a sértett segítségére, s - mivel a sértett felállni nem tudott -  segélyhívón bejelentést tett.

A kiérkező mentőegység a sértettet a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállította, ahol rajta életmentő műtétet kellett elvégezni, majd a központi intenzív osztályon folyatták további ápolását.

M. M. sértett a vádlott által bottal fejére mért ütés következtében - a bal vállán keletkezett horzsoláson, valamint bal felkarjának horzsolásos és bevérzéses sérülésein kívül -- koponyáján bal oldalon az ún. falcsonti régióban 10 cm-es repesztett jellegű lágyrész sérülést, az ez alatti részen pedig benyomódással járó koponyacsonttörést szenvedett, mely a keményburok alatti vérzéssel és agyzúzódással járt.

Ez utóbbi nyílt koponyasérülés életveszélyes sérülés, az életveszély elhárítása érdekében kellett a műtétet elvégezni a koponyaűrbe nyomódott koponyacsont darab eltávolítása és a keményburok alatti vérzés megszüntetése végett.

A koponya űrterébe nyomódott koponyacsont darab eltávolítása utáni állapot a csont-részlet hiánya miatt maradandó fogyatékosságot is okozott a sértettnél.

S. L. vádlott nyilvánvalóan felismerte. hogy az idős sértett fejére nehéz fém kampós bottal mért nagy erejű ütéssel a sértettnek életveszélyes sérülést okozhat, amely eredmény iránt közömbös maradt.

S. L. vádlott nem kóros elmeállapotú, nála nem volt megállapítható olyan pszichiátriai tényező fennállása, amely érintené a beszámítási képességét. S. L. vádlott képes volt arra, hogy cselekménye lehetséges következményeit felismerje és ennek a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

A Veszprém Megyei Főügyészség vádiratában S. I. vádlottat 1 rb életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolta meg.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: