2015/2.

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 9., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
13.Fk.228/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint

2013 augusztusában roma bál került megtartásra, amelyen a helyi lakosokon kívül más személyek is részt vettek, így az élő zenét szolgáltató tolna megyei személyek és baráti társaságuk, köztük I., II., III., IV., V., VI.r. vádlottak. A rendezvényen szórakozók között a hajnali órákban rendőri intézkedést igénylő verekedés alakult ki, melynek következtében a vita során egymással szemben álló személyek közül a vádlottak ismertségi körébe tartozó személy, másik részről a sértett gyermeke megsérültek, orvosi ellátásra szorultak, őket két mentőautó a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállította. A kórházba szállítás alkalmával az Országos Mentőszolgálat mentőautójában tartózkodott rendőr tanú is, aki a mentősökkel együtt kísérte be a sérültet.

Miközben a mentőautók elszállították a sérülteket a vádlottak és a sértett és annak hozzátartozói a kórházba mentek.

A helyszínre a sértett gyermekét szállító mentőautóval megközelítőleg egy időben megérkező I., II., Ill., IV., V., VI.r. vádlottak a kórház sürgősségi bejáratánál a mentőautóból kiszálló sérültet megközelítették és provokálni kezdték. Ezt a helyszínre érkező rendőr tanúk is észlelték, ezért együttesen bekísérték a sérültet a kórházba, amelyet megelőzően felszólították a vádlottakat, hogy kint, a kórház sürgősségi bejárója előtt várakozzanak, melynek ekkor eleget is tettek.

A rendőrök felszólítása ellenére rövid idő elteltével a vádlottak bementek a kórházba, ahol a vádlotti társaságból II.r. vádlott szóváltásba került a röntgenre várakozó sérülttel és családtagjaival, amelynek során támadó mozdulatot tett feléjük, mintha ütni akarna. A rendőr ekkor megfogta II. vádlottat, kikísérte a kórház elé, és egy másik rendőr tanúval együtt ismételten felszólította az épületben tartózkodó vádlottakat, hogy hagyják el az épületet. Miután ennek a vádlottak eleget tettek, a rendőr tanú ismételten visszament a kórházba, a másik rendőr tanú pedig a bejárat előtt maradt.

Kis idő múlva a sértett is kiment a kórházból dohányozni. Amikor ezt észlelték a bejárattól néhány méterre várakozó vádlottak, ismételten vita alakult ki az előzmények miatt köztük és sértett között. Szóváltásuk során a sértett a vádlottak felé haladt, amelyet a rendőr tanú is észlelt, és annak érdekében, hogy ne alakuljon ki további dulakodás, a sértettől megközelítőleg már csak fél méterre lévő I.r. vádlottat ellökte, illetve II.r. vádlottat odébb tolta. Ekkor I.r. vádlott egy alkalommal a jobb szem tájékán megütötte a sértettet, mire a rendőr tanú a kórházban lévő társaihoz sietett segítségért.

A sértett megpróbált I.r. vádlottnak visszaütni, azonban ekkor a vádlottak körbeállták és a földre rántották. Ezt követően I., II., Ill., IV., V., VI.r. vádlottak
 vádlottak ahol érték, mindannyian ütlegelni és nagy erővel rugdalni kezdték a sértett
oldalát, hátát, karját, miközben legalább két alkalommal-kis erővel megrúgták a sértett fejét is. A közösen cselekvő I., II., III., IV., V., VI.r. vádlottak részéről a sértettet ért támadás során a sértett testszerte, megközelítőleg tíz, de pontosan meg nem állapítható számú erőbehatást szenvedett el, amelyek ellen védekezésképpen a földön fekve összegömbölyödött és kezeit maga elé tartotta.

Ezt a kórház folyosójáról az üvegajtón kinézve látta egyik tanú, aki a sértett segítségére sietett, odaérve próbálta a sértettet körbevevő vádlottakat ellökdösni a sértettől, aki ennek következtében fel tudott emelkedni négykézlábra, I.r. vádlott ekkor nagy erővel gyomortájékon rúgta a sértettet, amelyet a tanú észlelt, és I.r. vádlottat ellökte. Ezalatt a sértettet az arcának jobb oldalán III.r. vádlott is megrúgta, akit a tanú a sértett további bántalmazásának megakadályozása végett szintén ellökött.

Egy-másfél perc elteltével, mire a rendőrök a kórház épületéből a bántalmazás helyszínére értek, a vádlottak a sértett további együttes bántalmazásával már felhagytak. A tanú pedig bekísérte a sértettet a kórházba.

A kórház sürgősségi osztályán a sértett elsődleges orvosi ellátása megtörtént, de mivel ekkor súlyos sérülést nem észleltek, lakására bocsátották. Asértett egészségi állapota azonban még aznap, néhány órán belül rosszabbra fordult, mentő szállította vissza a kórházba, ahol nála szabad hasi folyadékot és heveny hasi katasztrófára utaló sebészeti tüneteket észleltek, ezért azonnali műtétet kellett végrehajtani, melynek során léprepedést és a máj jóindulatú érgomolyagjának repedését észlelték. A sértett sérüléseiből olyan jelentős vérzés indult meg, amelyet csak az idejében érkező orvosi segítséggel, műtéttel lehetett megállapítani. A sértett hasűri sérülései életveszélyes állapotot eredményeztek.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: