2014/50.

Tárgyalás időpontja: 
2014. december 11., csütörtök 10.30
Ügy tárgya: 
Rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
1.Bf.769/2014
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A megállapított tényállás:

Ajkai Járásbíróság Fk.245/2013. sz ügyben 2014. március 26. napján nem jogerős ítéletet hozott

és az előzetes letartóztatásban lévő

I. r. Fk. D. A. A. vádlottat bűnösnek mondta ki

rablás bűntettében,

súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértés bűntettében és

közokirattal visszaélés vétségében,

 

a szabadlábon lévő

II. r. F. k. H.M. vádlottat bűnösnek mondta ki

rablás bűntettében, mint bűnsegéd, és

közokirattal visszaélés vétségében, mint társtettes.

A bíróság

I.r. Fk. D. A. A. vádlottat halmazati büntetésül 3év szabadságvesztés büntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, mint mellékbüntetésre,

11.r. Fk. H. M. vádlottat halmazati büntetésül 1  év szabadságvesztés büntetésre ítélte.

A bíróság l.r. Fk. D. A. A. vádlott vonatkozásában a kiszabott szabadságvesztés büntetést fiatalkorúak börtönében rendelte végrehajtani; ennek időtartamába beszámítani rendelte az előzetes letartóztatásban töltött időt.

Megállapította, hogy I. r. vádlott a szabadságvesztés büntetés 2/3 részének kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

A bíróság ll.r Fk. H. M. vádlott vonatkozásában a kiszabott szabadságvesztés büntetést 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy I. r. Fk. H. M. vádlott a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt pártfogó felügyelet alatt áll.

A bíróság rendelkezett a bűnjelekről is.

I.r. Fk. D. A. A. és II. r. Fk. H. M.  vádlottak ismerősök.

I.r. Fk. D. A. A. és II. r. Fk. H. M.  vádlottak 2013. március 12. napján 17.45 óra előtti időben Ajkán sétáltak, mikor  észrevették a házastársával gyalogosan haladó H. I-né sértettet. I.r. vádlott ötletére a vádlottak az idős házaspárt követni kezdték, azzal a szándékkal, hogy tőlük értékeket szereznek meg. Elhatározásuknak megfelelően vádlottak a sértetti házaspárt mintegy 10 m távolságra közelítették meg, s haladtak mögöttük végig. Mielőtt H. I-né sértett egyik épület elé ért volna, Il. r. vádlott átment az út másik oldalára, hogy figyeljen, míg I.r. Fk. D. A. A. vádlott a házastársától kissé lemaradó H. I-né sértettet hátulról megközelítette, majd a fenti számú épület előtti H. I-né sértett jobb kezében tartott táskáját megragadta, majd ezzel egyidejűleg a táska megszerzése érdekében a sértettet erőteljes mozdulattal ellökte, amitől sértett testének bal oldalával az úttest szélére esett.

A vádlottak H. I-né sértettől különböző tárgyakat és készpénzt, közokiratokat tulajdonítottak el összesen 51.850 Ft értékben.

A vádlottak a cselekmény elkövetését követően elfutottak és a sértettől elrabolt táska tartalmát közösen átvizsgálták.

Vádlottak a pénztárcában lévő készpénzt megszámolták, azt egymás között fele-fele arányban elosztották. A telefont széttörték, a kulcscsomót eldobták, majd II. r. vádlott öngyújtójával a táskát, a pénztárcát és a sértett nevére kiállított közokiratokat elégették:

A fentieket követően vádlottak Ajkán bementek egy áruházba, ahol a megszerzett pénzből árukat vásároltak.

A rendőrség a vádlottakat 19 óra 15 perc közötti időben Ajkán igazoltatta, amikor az I. r. vádlott az őt igazoló rendőrjárőr elől futni kezdett, menekülése során a nála lévő papírpénzeket eldobálta.

A nyomozás során a rablással okozott kárból lefoglalással és a sértett részére kiadással 26.000,- Ft kár térült meg. Meg nem térült a 25.850,- Ft kár vonatkozásában a sértett.

A bántalmazás következtében H. I-né sértett a bal felkarcsont vállízületi végén darabos, elmozdulással járó haránttörését szenvedte el; az orvosszakértő vizsgálat megállapította, hogy a sértettnél a bal vállízületi mozgások kis fokú beszűkülése volt megfigyelhető, mely a felkarcsont-test vállízületi végének törésének következményeként alakulhatott ki - ezen állapot súlyos egészségromlásként értékelhető, azonban a sértett állapotában a javulás lehetősége nem kizárható.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: