2014/48.

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 26., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
B.160/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A bíróság által kitűzött tárgyaláson a vádlott meghallgatására kerül sor. Ezt követően a bíróság az ügyben idézett tanút meghallgatja és a bizonyítás eredményéhez képest ítéletet hoz.

A megállapított tényállás szerint

N.F. vádlottat az ügyészség emberölés bűntettének kísérletével vádolta, az alábbiak szerint: N.F. vádlott szeszes italtól befolyásolt állapotban minden előzmény és indok nélkül, egy 19 cm pengehosszúságú konyhakéssel a kezében az ingatlanából az utcán beszélgető tanúhoz és kiskorú tanúkhoz, köszönt nekik és kezet fogott velük. Az egyik kk. tanú észlelte a vádlott kezében a kést és kérte, hogy azt vigye vissza a házba. N.F. vádlott a kérésnek eleget tett.

A sértett a vádlott távozását követően érkezett az utcába, és beszélgetni kezdett az úton tartózkodó tanúkkal, majd kis idő elteltével elköszönt tőlük és ezután egyik kk. tanúval továbbindulva folytatta a beszélgetést, amelynek során elhaladtak a vádlott ingatlana előtt.

N.F. vádlott délutáni időben észlelte az utcán gyalogosan közlekedő sértettet, akit a vádlott kutyája megugatott. N.F. vádlott azt feltételezte, hogy a sértett a kutyáját bosszantotta, ezért vádlott a házának udvaráról az utcára kilépett és kk. tanúra és a sértettre rákiáltott: „Kinyírlak, megöllek titeket köcsögök!". A vádlott a jobb kezében, marokra fogott, éllel felfelé néző, 19 cm pengehosszúságú, éles, hegyben végződő, úgynevezett disznóvágó késsel a sértett és kk. tanú irányába két lépést tett.

A sértett észlelte N.F. vádlott közeledését, és szembe fordult vele, a vádlott pedig „Megöllek!" kiáltással a jobb kezében lévő késsel, csapkodó mozdulattal nyomban a sértettre támadt. A sértett N.F. vádlottat felszólította, hogy tegye le a kést és menjen be a házba, miközben védekezésként karját maga előtt tartotta és a kést megkísérelte a vádlottól elvenni, de ez nem sikerült neki. Ekkor a vádlott a kezében lévő éllel felfelé álló késsel, lentről felfelé irányuló suhintó mozdulatot tett a sértett feje irányába, amely a sértett fején lévő baseball sapka napellenző részét érte el, ami a sértett fejéről leesett. Ezt követően a vádlott a sértett térdét megrúgta, s eközben a kést a kezében megfordította, és lefelé álló pengeéllel, fentről lefelé irányuló mozdulattal a sértett mellkasa irányába szúrt, amit asértett a maga előtt tartott, nyitott tenyérrel felemelt bal kezével kivédett, de a kés a sértett bal kezének III. és IV. ujját megvágta. A sértett a sérült bal kezét ökölbe szorította, míg a másik, ép kezével a sérült bal kezét marokra fogta, és mindkét kezét a hasához húzta, így a továbbiakban védekezni nem tudott. N.F. vádlott ezután a sértettet legalább közepes erejű erőbehatással, lefelé álló pengeélű késsel egy alkalommal a mellkas bal elülső, IV. és az V. borda közötti részén, a szegycsont mellett szívtájékon megszúrta.

Az utcán tartózkodó, N.F. vádlott támadását észlelő kk. tanú és társai N.F. vádlottra rákiabáltak, hogy „takarodjon be a házba", aki ezt követően visszaszaladt az ingatlanába. A helyszínen tartózkodók értesítették a rendőrséget, amelynek kiérkezését a vádlott az egyik kk. tanú felszólítására a helyszínen megvárta.

A sértettet mentőautóval a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

A bántalmazás következtében a sértettnél súlyos, életveszélyes állapot alakult ki, amely a szakszerű, gyors orvosi beavatkozás nélkül a sértett halálához vezetett volna.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: