2014/47.

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 19., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
10.B.451/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
I. em. 101. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint:L. G. vádlott 2000. év környékén ismerkedett meg B. A. sértettel, akinél az utóbbi években több alkalommal is járt K. L. tanú tulajdonában álló házban, s több alkalommal fogyasztottak együtt alkoholt, illetve 2013. évben a sértett kisebb összegű készpénzt is adott kölcsön a vádlottnak és élettársának, M. R.-nak, amelyet nem adtak vissza neki.

B. A. sértett a vádlott élettársának édesanyjával, M. Kné tanúval - aki egyben a vádlott nagynénje is - 2002. év óta élt párkapcsolatban, és gyakran a tanú házában töltötte az éjszakát. M. K-né tanú ellenezte a sértett gyakori italfogyasztását. Emiatt 2013. július 27. napján a sértettel össze is vesztek.

L. G. vádlott 2013. július 28. napján délelőtt, illetve több alkalommal délután is megjelent egyik büfében, ahol folyamatosan alkoholt fogyasztott. L. G. vádlott - féltestvére, T. Gy. tanú társaságában - 20 óra 30 perc körüli időben a büfé előtt összetalálkozott, M. K-né tanúval, aki a vádlottnak elmondta, hogy összeveszett B. A. sértettel, és előadta, hogy a veszekedés közben a sértett olyan kijelentést is tett, miszerint ha a sértett. készpénzét a vádlott és élettársa nem hajlandóak visszaadni, úgy azt legalább költsék a gyerekek gyógyszerére. Az ittas állapotban lévő L. G. vádlott - figyelemmel arra, hogy korábban két gyermeke is meghalt - a sértett kijelentésén felháborodott, és közölte a tanúval, hogy most elmegy és lever két pofont s sértettnek.

L. G. vádlott kerékpárral a sértett által használt családi házhoz ment, ahova T. Gy. tanú - látva, hogy féltestvére indulatossá vált --azért kísérte el, hogy ne legyen nagyobb baj. L. G. vádlott T. Gy. tanú társaságában 21 óra körüli időben érkezett meg a sértetthez. L. G. vádlott az érkezésüket követően egyből bement a nyitott ajtajú házba, ahol a sértett szobájának ajtaján - rövid ideig ököllel dörömbölt., majd az ajtót kinyitva bement a világítás nélküli szobába, ahol - a legfeljebb enyhe fokban ittas - B. A. sértett az ágyában feküdt. A sértett ekkor felállt az ágy mellé, és kérdőre vonta a vádlottat, hogy mit keres nála. Vádlott számon kérte sértetten, hogy minek átkozza az ő gyerekeit és miért mondott olyat, hogy a kölcsönadott pénzt a gyerekek gyógyszerére költsék. A vádlott és a sértett között ezt követően szóváltás alakult ki, amelynek során a vádlott odalépett a sértetthez, és őt - testi sértés okozására irányuló szándékkal - legalább közepes erővel, két alkalommal tenyérrel vagy ököllel ,fejének bal oldalán, arctájékon megütötte. A sértett az ütések következtében egyensúlyát elveszítette, és a szoba beton padlózatára esett, amelynek során fejének bal oldala a talajhoz ütődött és életveszélyes koponyasérülést szenvedett. A vádlott tudattartama a cselekmény végrehajtása során kiterjedt arra, hogy a sértettnek sérülései keletkezhetnek, azonban az életveszélyes eredmény bekövetkezését a tőle elvárható figyelem, illetve körültekintés elmulasztása miatt nem látta előre.

Az ütések pillanatában lépett be a szobába T. Gy. tanú is, aki a további bántalmazás megakadályozása végett azonnal a vádlotthoz lépett, a vádlott kezeit lefogta és őt arrébb tolta, megakadályozva ezzel, hogy a vádlott a sértettet tovább támadja.

T. Gy. tanú észlelve, hogy a sértett a földre került, és nem mozdul, odalépett hozzá, majd az előszobában lévő vízzel lelocsolta, és abban a tudatban, hogy a sértett alszik, a szobából a vádlott felszólítására távozott. A vádlott ezzel szemben a sértetthez nem ment oda, állapota iránt közömbösséget tanúsított, így nem győződött meg arról sem, hogy a sértett egészségi - életét, testi épségét veszélyeztető - állapota miatt segítségnyújtásra szorul-e. A vádlott és a sértett közötti szóváltásra ébredt fel a másik szobában alvó K.L tanú, aki azt észlelte, hogy a sértett szobájából a vádlott és T. Gy. tanú lépnek ki, akik a házból is távozni készültek. L. G. vádlott a ház előszobájában közölte K. L. tanúval, hogy bántalmazta a sértette és most pihen.

K. L. tanú a vádlott és T. Gy. távozását követően a sértett szobájába ment, ahol észlelte, hogy a sértett a földön fekszik és hörgő hangot ad ki, ezért telefonon 21 óra 10 perckor értesítette a mentőket. akik a sértettet - életveszélyes állapotban - a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházba szállították.

B. A. sértett a bántalmazás következtében a bal szem körüli bevérzést, a mellkasfalon felületes íves horzsolt sérülést, valamint a bal halántéki-falcsonti régióban koponyatörést, a keményhurok feletti és lágyagyhártya alatti vérzést és agyzúzódást szenvedett el, amely miatt életveszélyes állapotba került, s amelyet a szakszerű orvosi kezelés - így a keményhurok feletti vérömleny műtéti eljárás során történő eltávolítása - hárított el. A műtéti beavatkozást követően a sértett vitális paraméterei stabillá váltak, azonban bal oldali bénulás miatt vele kontaktus nem volt teremthető. A sértett kezelését 2013. augusztus 26. napján a várpalotai kórház rehabilitációs osztályán folytatták, táplálása nyelési képtelensége miatt szondán keresztül történt. A sértett 2013. október 12. napján heveny légzési elégtelenség miatt - amelyhez a gégebemenetben elakadt falat (falatbeékelődés) vezetett – meghalt.

A sértett halála és a vádlotti bántalmazás közötti közvetlen okozati összefüggés kétséget kizáróan nem bizonyítható. A halálhoz vezető félrenyelés és a bántalmazás során elszenvedett sérülések között távoli, részoki összefüggés fennállta lehetséges. Amennyiben a sértett halála nem következik be, úgy az agyzúzódás következményeként - igen nagy valószínűséggel - maradandó fogyatékosságként, illetve súlyos egészségromlásként értékelhető állapot alakult volna ki.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: