2014/46.

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 13., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
B.816/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19
Tárgyaló: 
I. em. 102 sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Veszprémi törvényszék több tárgyalást tartott, tanúbizonyítást folytatott le, helyszíni szemlét tartott. A bíróság az ügyben a sértett szakértői vizsgálatát rendelte el.

A vádirati tényállás szerint:

Az emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt 2013. január 10. napjától őrizetben, majd 2013. január 12. napjától előzetes letartóztatásban lévő:

K. T. vádlott nem szenved elmebetegségben, gyengeelméjűségben. szellemi leépülésben. tudatzavarban. Személyiségzavarban szenved, amely beszámítási képességét nem érinti.

Személyiségzavarát jelentős beilleszkedési alkalmazkodási nehézségek, egyre kifejezettebbé váló antiszociális vonások, alacsony frusztrációs tolerancia, párkapcsolati problémák feldolgozatlansága jellemzik.

K. T. vádlott képes volt arra, hogy a cselekménye következményeit felismerje és a felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

K. T. vádlott és T. R. sértett 2012. tavaszán ismerkedett meg egymással. Rövid ismeretség után, 2012. augusztus 11. napján a vádlott a sértetthez költözött annak albérletébe és élettársi kapcsolatot létesítettek.

Kapcsolatuk rövid időn belül megromlott a vádlottnak a sértett felé tettlegességben is megnyilvánuló agresszív magatartása miatt.

T. R. sértett a folyamatos veszekedések, a vádlott fokozódó agresszivitása miatt 2012. november 25. napján az élettársi kapcsolatot megszakította és az albérletből édesanyjához hazaköltözött, ahol még két bátyja lakott. K. T. vádlott szintén elköltözött szülei házába.

K. T. vádlott nem tudott beletörődni a szakításba és azért, hogy T. R. sértett mindennapi életvitelébe önkényesen beleavatkozzon, 2012. november 26. és 2013. január 10. napja között rendszeresen mobiltelefonon hívogatta, illetve sms üzeneteket küldözgetett, majd abból a célból, hogy a sértettben félelmet keltsen, ő, illetve hozzátartozóit megöléssel, testi sértés okozásával közveszélyt okozó cselekmény elkövetésével fenyegette meg rendszeresen.

K. T. vádlott az általa használt több hívószámról mobiltelefonon T. R. sértettet a  mobiltelefonjain éjjel-nappal folyamatosan zaklatta. 2012. november 26. napja és 2013. január 10. napja között összesen 8642 db hívást kezdeményezett, illetve sms üzenetet küldött. Így többek között 2012. november 26-án 78 db, november 28-án 227 db, december 1-jén 86 db. december 2-án 119 db, december 14-én 76 db-ot, melyet 61 db szöveges sms üzenet volt. 2013.január 6-án 91 db, január 7-én 144 db-ot, január 8-án 283 db-ot küldött.

A vádlott több esetben meg is fenyegette a sértettet különböző sms üzenetekben, amelyet T. R. elolvasott és benne ezek az üzenetek komoly félelmet keltettek.

A vádlott többek között életét fenyegető üzeneteket is küldött a sértettnek sms-ben. T. R. sértett a folyamatos zaklatások miatt feljelentést tett, illetve 2013. január 7. napján joghatályos magánindítványt terjesztett elő. K. T. vádlott ezen kívül személyesen is több alkalommal megkereste T. R. sértettet.  A vádlott tisztában volt vele, hogy a sértett autóbusszal jár dolgozni, így több esetben a megállóban várt rá. A sértett egyre jobban félt a vádlott fenyegetéseitől, ezért 2013. január 7-i héten a 21 óra 45 perckor induló autóbuszhoz testvére, T. Sz. kísérte ki. Ezt észlelte a közelben elrejtőző vádlott, majd megfenyegette T. R. sértettet, hogyha a továbbiakban is a testvérei kísérgetik, akkor a nála lévő késsel megöli őket. Ekkor zsebkését elővette és azt T. R. sértettnek megmutatta.

K. T. vádlott 2013. január 10-én egy autóbuszmegállóhoz ment, hogy a 21 óra 45 perckor induló autóbuszhoz kimenő T. R. sértettel találkozzon. Nála volt az a zsebkés, amellyel korábban őt megfenyegette.

T. R. 2013. január 10-én este két bátyját kérte meg, hogy kísérjék az autóbuszhoz.

Este 21 óra 36 perckor indultak el hárman a buszmegállóba. A buszmegálló közelébe érve T. Sz., aki kerékpárral volt,  előrement a szemközti oldalán lévő közeli megállóhoz, hogy megnézze, nincs-e ott a vádlott. Eközben T. R. és T. B. sértett a másik buszmegállóhoz érkezett. T. R. a buszmegálló előtt a szabadban megállt. T. B. sértett pedig belépett a zárt, belülről sötét épületbe, ahol az őt észlelő vádlott jobb kezében nyitott állapotban lévő késsel várta.

T. B. sértett a megálló épületébe belépve észlelte a feléje meginduló vádlottat, ezért jobb kezét maga elé tartva próbálta megállítani, távol tartani a vádlottat, majd megfordult és a megálló épületéből igyekezett kimenekülni.

K. T. vádlott a tőle elforduló sértettet a jobb kezében tartott 22,5 cm hosszú 0,5 cm pengehosszúságú, kifejezetten hegyes végű zsebkéssel egy esetben kis-közepes erővel a bal felkar vállízülethez közeli harmadában megszúrta.

Ezt kötően a bal comb hajlító felszínén a középvonal határán középvonalban kétszer szúrta meg közepes erővel.

A sértett ekkor a vádlottal szembefordulva ellökte őt és eközben a jobb könyökén újból metszett sérülést szenvedett el a vádlottól, majd mind a ketten földre estek.

Az autóbuszmegálló épületébe ekkor visszaérkező T. Sz. a sértett segítségére sietett és közös erővel megpróbálták a vádlottól a kést elvenni, de ez nem sikerült

T. B. sértett a szúrások okozta vérveszteségtől egyre rosszabbul lett és igyekezett az épületből a földön kikúszni. T. Sz. ezt látva a testvére segítségére sietett, a vádlott pedig a késsel a kezében a közelben álló T. R. sértetthez ment, akinek kiütötte a kezéből a mobiltelefonját, majd közölte vele, hogy csak azért nem bántja, mert szereti.

Az időközben értesített rendőrjárőr a vádlottat a helyszínen elfogta. A helyszínre érkező mentőszolgálat T. B. sértettet a Veszprémi Megyei Csolnoki Ferenc Kórház Traumatológiai Osztályára szállította, ahol műtéti ellátásban részesítették.

T. B. sértett a vádlottól elszenvedett bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett el.

A sértett combsérülése következtében az ülőideg átvágásra került, melyet műtétileg egyesítettek. Az ülőideg sérülésének gyógytartama a 6 hónapot meghaladja.

A sértett az ülőideg sérülése miatt bal bokáját nem tudja aktívan mozgatni, a bal lábszár izomzata elsorvadt, a bal lábon érzékzavar alakult ki. E sérülés következtében nála súlyos egészségromlás alakult ki.

K. T. vádlott T. B. sértett bántalmazáskor a sértett halála előidézésének szándéka vezette, amely eredmény a sértett védekezése és T. Sz. segítségnyújtása miatt maradt el.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: