2014/41.

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 16., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Halált okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
10.B.879/2012.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint:

Sz. T. vádlott 2012. április 13. napjától 2012. április 15. napjáig őrizetben, azóta előzetes letartóztatásban van.

Vádlott játékszenvedély betegségben szenved, amely miatt felhalmozódó tartozásai és az ebből fakadó feszültségérzés, valamint kudarcélmények egyaránt befolyásolják.

Sz. T. vádlott 2012. március 30. napján 19.00 óra körüli időben, K. F. és Sz. Zs. tanúk társaságában érkezett a H. B. szállodába, a K. K. tanú születésnapja alkalmából szervezett több napos rendezvényre.

K. K. tanú meghívása alapján G. T. sértett feleségével, G-E. V tanúval és két kiskorú gyermekükkel szintén a szállodában tartózkodott.

A szálloda földszintjén az ünnepi vacsora kezdődött, amelyet követő zenés-táncos mulatságról G. T. sértett és felesége 2012. március 31. napján 01.00 óra körüli időben hotelszobájukba távozott.

Miközben G. T. sértett és G-E. V a szobájukban beszélgettek, Sz. T. vádlott K. F. és Sz. Zs. tanúk társaságában ismerősük, T. H. tanú keresésére indult, s felment a szálloda második emeleti folyosójára.

Miután Sz. Zs. tanú benyitott G. T. sértett szobájának résnyire nyitva hagyott ajtaján, bocsánatot kérve közölte, hogy T. H. tanút keresik, erre a sértett és G.-E. V tanú felajánlották Sz. T. vádlott társaságának, hogy kutassák fel együtt közös ismerősüket.

Ezt követően Sz. T. vádlott, G. T. sértett, valamint G.-E. V, Sz. Zs. és K. F. tanúk egy társaságot alkotva a folyosón a lift felé indultak. Beszélgetés közben megtudták egymásról, hogy honnan érkeztek, G. T. sértett pedig fellelkesülve közölte, hogy a nagyapja is az említett városban dolgozott vezető beosztásban. Erre Sz. T. vádlott sérelmezve, hogy az egyik barátját a sértett „felnyomta a rendőrségen", hirtelen ellenségessé vált.

Sz. T. vádlott ezen állítását G. T. sértett és felesége is visszautasították, mire a vádlott a lift előtti területen testi sértés okozására irányuló szándékkal, váratlanul, jobb kézzel, ököllel kis-közepes erővel megütötte a vele szemben álló sértett száját.

G. T. sértett az ütés következtében hanyatt esett, tarkójával közepes erővel a falnak csapódott, majd eszméletét vesztve lecsúszott a fal mellett.

A magatehetetlen sértettet látva G.-E. V sikítani kezdett, Sz. T. vádlott pedig megijedt, és barátaival együtt a sértett segítségére sietett.

Miközben Sz. T. vádlott és Sz. Zs. tanú a lifttől a szobájuk elé vitték G. T. sértettet, G.-E. V tanú telefonon értesítette a mentőket, K. F. tanú hívására pedig a földszintről az egészségügyi végzettséggel rendelkező Zs. N. tanú is megérkezett, és a sértett részére elsősegélyt nyújtott.

A helyszínre elsőként a rendőrjárőrök 01.20 órakor érkeztek, ekkor Sz. T. vádlott már nem tartózkodott a szállodában.

Az életveszélyes állapotban lévő G. T. sértettet a mentő gépkocsival az Ajkai Magyar Imre Kórházba, majd állapotának rosszabbodása miatt a Győri Petz Aladár Oktatókórház Intenzív Osztályára szállították, ahol 2012. április 3. napján elhunyt.

Sz. T. vádlott a helyszínről a reggeli órákban Sz. Zs. tanú személygépkocsijával Budapestre távozott.

G. T. sértett a bántalmazás következtében az alsó ajak belső oldalán, a metszőfogak vetületének megfelelően 1,5 cm-es repesztett sebet, 4 cm átmérőjű bevérzés, a tarkótájék vetületében 2x3 cm-es bevérzést, a koponyacsont és nyakszirtiont törését, a tarkótájékot ért tompa erőbehatást követően ellen csapdás mechanizmussal a homlok-halántéklebeny vetületében agyroncsolódást szenvedett, amelynek folyományaként agyvizenyő lépett fel, ennek következtében agytörzsi beékelődés, heveny keringési és légzési elégtelenség jött létre, s kialakult az agyhalál.

G. T. sértett halálának közvetlen oka az agy diffúz sérülése, agyroncsolódás volt.

A sértett halála és az általa elszenvedett sérülések között közvetlen, kizárólagos, egyenes ok-okozati összefüggés állapítható meg.

G. T. sértett koponya boltjai az átlagosnál lényegesen vékonyabbak voltak, ez a sérülések súlyosságának alakulásában esetleges részoki szereppel bírhatott.

Sz. T. vádlottól elvárható volt annak a felismerése, hogy az ittas állapotú G. T. sértett arcára - a szűk, kiszögellésekkel ellátott folyosón – leadott -közepes erejű ütéssel, a sértettnek olyan sérülést okozhat, amely a kemény, szilárd felülethez ütődése, csapódása folytán a sértett halálát eredményezheti. Sz. T. vádlott a halálos eredmény lehetőségét azért nem látta előre, mert a tőle elvárható figyelmet és körültekintést elmulasztotta.

Sz. T. vádlott elmebetegségben, tudatzavarban, gyengeelméjűségben, szellemi leépülésben, önmagában beszámíthatóságát érintő személyiségzavarban nem szenved és nem szenvedett a vizsgált cselekmény elkövetése idején sem, képes volt arra, hogy cselekménye következményeit felismerje és e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

Sz. T. vádlott játékszenvedély betegsége nem érinti a beszámítási képességet. Személyiségzavara nem olyan jellegű, típusú, amely érinti a beszámítási képességet, azt nem zárja ki és nem is korlátozza, azonban a cselekmény elkövetését elősegíthette, megkönnyíthette.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: