2014/38.

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 17., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
B.531/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
Veszprémi Törvényszék 8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint:

H. J. vádlott 2013. augusztus 7. napján nagyesztergári otthonából gyalog Zircre indult, hogy meglátogassa édesanyját, H. J-nét, majd a rossz egészségi állapotban lévő, lábfájdalmai miatt nehezen mozgó, 63 éves öccsét, H. J. sértettet, akivel jó viszonyban volt. H. J. vádlott az édesanyjától 21.00 óra körüli időben, szeszes italtól befolyásolt állapotban indult a zirci, használaton kívüli található gondnoki lakásban életvitelszerűen tartózkodó testvéréhez, H. J. sértetthez, ahová 21.30 óra körüli időben érkezett meg.

A vádlott és a sértett a gondnoki lakás egyik lakószobájában az esti órákban közösen italoztak, nagyobb mennyiségű bort fogyasztottak, amelynek hatására a sértett súlyos fokú, a vádlott pedig közepes fokú alkoholos befolyásoltság állapotába került. H. J. vádlott 2013. augusztus 8. napján 02.00 ára körüli időben, pontosan meg nem állapítható okból bántalmazni kezdte H. J sértettet, aki a súlyos fokú alkoholos befolyásoltsága és mozgási nehézségeket okozó rossz egészségi állapota miatt nem volt képes ellenállás kifejtésére és az ellene irányuló támadás elhárítására.

H. J. vádlott a tettlegesség során emberi mivoltából kivetkőzve, ököllel legalább 10 esetben legfeljebb közepes erővel megütötte H. J. sértett felső végtagjait, legalább egy alkalommal a közepesnél nagyobb erővel pedig sértett orrát, továbbá legalább 13 alkalommal legfeljebb közepes erővel, célzott ütéseket mért a sértett agy és arckoponyájára, amelyektől a sértett eszméletét vesztette.

H. J. vádlott azonban folytatta a földre esett sértett bántalmazását, a nyaki területeket célzottan, közepest meghaladó erővel többször megütötte vagy megrúgta, és a hason fekvő sértett hátára rátérdelve, a nyakát két kézzel megragadva szorította, s hátrafeszítette.

A fejsérülései miatt erősen vérző, eszméletlen állapotban lévő H. J sértett belehelte a vérét a légutakba, a légútjainak elzárása a nyaki erek kétoldali, együttes és tartós leszorítása - a vérbeleheléstől függetlenül is - alkalmas volt a sértett halálának előidézésére.

A bántalmazást követően a véres kezű és ruházatú H. J. vádlott a padlón élettelenül, vérben fekvő sértettet magára hagyta, majd lábbeli nélkül Zirc központjába, a Zirci Rendőrőrshöz ment. A rendőrjárőr Zircen, a Petőfi Sándor utca és Reguly Antal utca kereszteződésében igazoltatta a vádlottat, aki ennek során közölte, hogy a testvére a földön fekszik és „tiszta vér".

A vádlott közlése alapján az üdülő területére 2013. augusztus 8. napján 03.00 óra körüli időben kiérkező rendőrjárőr, mentő szakápolók és ügyeletes orvos a gondnoki lakás szobájában, az ajtó mögött a földön hanyatt fekve találtak rá a sértettre, az ügyeletes orvos már csak a sértett halálának beálltát tudta megállapítani.

H. J sértett halálának időpontjában a vérében 3,40 ezrelék, míg vizeletében 4,30 ezrelék alkoholkoncentráció volt.

A bántalmazás következtében H. J sértett az orrcsont törését, homlokán, mindkét szem körül, a füleken, az ajkakon, az állkapcson, az arc mindkét oldalán, mindkét halánték és tarkórégióban, a bal falcsonti régióban zúzódásos, horzsolásos és repesztett sérüléseket, a hajas fejbőr, a halántékizmok, a nyak, a hát lágyrészeinek és a bordaközi izmok bevérzését, a jobb II. és III. borda törését, a nyelvcsont többszörös darabos törését, a pajzsporc törését, gége kisizületi vérzést, a nyelv zúzódását, tüdőzúzódást, a felső végtagokon zúzódásos sérüléseket szenvedett.

H. J sértett halála a légutak (nyaki erek) elzárása (megfojtás), és a vérbelehelés következtében állt be.

A bántalmazás közvetlen okozati összefüggésben áll H. J sértett halálával.

H. J. vádlott elmebetegségben, gyengeelméjűségben, tudatzavarban nem szenved és nem szenvedett a cselekmény elkövetésének idején sem. Vádlottnál személyiségzavar, kezdődő szellemi leépülés (demencia), és krónikus alkoholizmus állapítható meg, azonban személyiségzavara, illetve a kezdődő szellemi leépülése a beszámítási képességét nem érinti, azt nem zárja ki, és nem is korlátozza.

H. J. vádlottnál kórós részegség vagy annak csökevényes volta nem állapítható meg.

Józan állapotú elkövetőt feltételezve H. J. vádlott nyilvánvalóan felismerte, hogy a sértett nyakának megragadásával, szorításával és hátrafeszítésével, továbbá a fejére és a nyaki területekre mért közepes, illetve közepest meghaladó ütésekkel, rúgásokkal a sértett halálát okozhatja, azt kívánta.

A vádlott a bűncselekmény elkövetésének idején alkoholos befolyásoltság alatt állt. A vádlott vérében a bűncselekmény elkövetésének idején 1,85-1,92 ezrelék véralkohol-koncentráció volt, mely nála közepes fokú alkoholos befolyásoltságot eredményezett.

A Veszprém Megyei Főügyészség vádiratában H. J. vádlottat

1 rendbeli a Btk. 160. §-ának (1) bekezdésébe ütköző és a (2) bekezdés d) és j) pontjai szerint minősülő különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével vádolta meg.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: