2014/37.

Tárgyalás időpontja: 
2014. szeptember 11., csütörtök 08.15
Ügy tárgya: 
Felfegyverkezve és csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette
Ügyszám: 
3.B.518/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
Ajkai Járásbíróság 8400 Ajka, Rózsa u. 1.
Tárgyaló: 
fsz. 1. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A megállapított tényállás szerint:

K. T. vádlott 2012. augusztus 5. napján jelen volt a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprém megyei választmányának elnöke, F. G. országgyűlési képviselő szervezésében „Demonstráció a jogos magyar önvédelemért" megnevezéssel tartott rendezvényen Devecserben. A demonstráción több szervezet, így az Új Magyar Gárda Mozgalom, a Jobbik Magyarországért: Mozgalom, a Magyar Nemzeti Gárda, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Betyár Sereg, a Somló Védpajzs Szövetség, a Gárda Motorosok, a Kárpátháza Őrei Mozgalom és a Véderő tagjai, szimpatizánsai vettek részt.

A rendezvény 14.00 órakor kezdődött, melynek során a fentiekben felsorolt szervezetek egyes vezetői tartottak beszédeket a város főterén, majd a menet rendőri biztosítás mellett a Devecser, Vásárhelyi utca és Homok utca kereszteződéséhez ment, ahol ismét beszédek hangzottak el, melyeket követően, a részt vevők 17 óra 30 perc körüli időben a Vásárhelyi utcán indultak tovább.

A Vásárhelyi utcában a menet azonban hirtelen megállt, s a tömegből többen rasszista jelszavakat, a cigány kisebbséggel szembeni fenyegető kijelentéseket kiabáltak, skandáltak, valamint voltak, akik a földről felvett különböző nagyságú köveket és bazalt darabokat, illetve a náluk lévő műanyag palackokat a Vásárhelyi utca 37., majd tovább haladva a 31. szám alatti házak irányába, azok udvarába dobálták, tudva azt, hogy házak kapui mögött roma származású személyek tartózkodnak.

A tömegben jelenlevő K. T. vádlott a Devecser, Vásárhelyi u. 37. számú ház előtti útszakaszon, más, ismeretlenül maradt személyazonosságú személyekkel egyetértésben, a házban tartózkodók származása miatt maga is kihívóan közösségellenes magatartást tanúsított, amikor a jobb kezében lévő, be nem azonosítható méretű és tartalmú műanyag palackot a ház irányába dobta. A flakon a ház kapuja előtt esett le, azonban a vádlott magatartása alkalmas volt arra, hogy a házban, illetve az annak udvarán tartózkodó, megközelítőleg 10-15 személyben riadalmat keltsen.

K. T. vádlott ezt követően egy kődarabot vett fel a földről, abból a célból, hogy azzal a házban tartózkodó, roma, illetve általa roma származásúnak vélt személyek valamelyikét megdobja. A követ szintén a ház irányába hajította, azonban dobása célt tévesztett, és az nem a háznál tartózkodó személyt, hanem a vádlott előtt, tőle mindössze néhány méterre álló F. G. országgyűlési képviselőt találta el, aki a bántalmazás következtében a homlokának jobb oldalán nyolc napon belül gyógyuló, zúzódásos sérülést szenvedett. F. G.  könnyű testi sértés vétsége miatt a vádlottal szemben magánindítvánnyal nem élt.

K. T. vádlott folytatva korábbi kihívóan közösségellenes magatartását, röviddel a F. G-t ért dobása után, kissé felugorva, egy kisebb, be nem azonosítható tárgyat hajított a Vásárhelyi u. 37. számú ház irányába, amely szintén alkalmas volt arra, hogy az ott tartózkodókban riadalmat keltsen.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: