2014/26.

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 26., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
rablás bűntette
Ügyszám: 
2.Bf.345/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 23. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A hajléktalan K. G. L. vádlott 2010. év szeptemberétől élettársi kapcsolatot létesített K. Jné sértettel, aki őt gyermekkorától ismerte és befogadta a lakásába.

2012. év nyaráig - amíg a vádlott el nem kezdett gyakrabban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztani - a vádlott és a sértett között nem voltak viták, de a fenti időponttól kezdve a vádlott rendszeresen ittasan kötekedett és kiabált a sértettel. 2012. június 18-án délután, amikor a vádlott ittasan tért haza és anyagi problémái miatt veszekedni kezdett sértettel. A veszekedés közben a vádlott a sértett bal felkarját megragadta és ellökte, aki egyensúlyát veszítve a kanapénak esett, amelynek fa részébe a fejét beütötte.

A sértett fejbőre felrepedt és vérzett, mely 8 napon belül gyógyulás sérülése miatt sértett - aki abban bízott, hogy a vádlott megváltozik - joghatályos magánindítványt nem terjesztett elő. Az élettársak közötti viszony azonban megromlott, s gyakoribbak lettek közöttük a hangos viták és veszekedések, ami miatt sértett 2012. július 9-én levélben fordult az illetékes körjegyzőséghez, melyben kérelmezte, hogy a vádlott lakcímét (amely sértett háza) a nyilvántartásból törölje. 2012. júliusában a sértett arra kérte a vádlottat, hogy költözzön el tőle. A vádlott a sértett kérésének nem tett eleget annak ellenére, hogy a sértett többször is távozásra szólította fel.

2012. augusztus 11. napján - amikor sértett közölte a vádlottal, hogy ha nem távozik, hívni fogja a rendőrséget, a vádlott a felkarjánál fogva két kézzel megragadta a sértettet, majd a lakás szoba helyiségébe tolta és lelökte a heverőre, majd távozott. A sértett a vádlott távozását követően a lakás bejárati ajtaját belülről bezárta, hogy oda a vádlott ne tudjon visszamenni.

Sértett több alkalommal pénzkölcsönökkel segítette a vádlottat. 2012. augusztusban 20.000,-Ft-tal tartozott neki a vádlott.

2012. augusztus 28-án reggel a sértett a vádlottal Tapolcára utazott.

Mivel a vádlott korábban elhagyta a mobiltelefonját, arra kérte a sértettet, hogy adjon neki kölcsön újabb 10.000-Ft-ot, hogy abból telefont vehessen. A sértett átadta a vádlottnak a nála lévő 10.000-Ft-ot, azonban a telefon vásárlás meghiúsult, mert az összeg nem volt elegendő.

A vádlott ezután arra kérte sértettet, hogy a bank automatából vegyen fel neki 50.000-Ft-ot, de ezt a kérést a sértett már nem teljesítette. Ezt követően a vádlott és a sértett hazautaztak Tapolcáról.

A vádlott 2012. augusztus 28-án, 19.00 óra körüli időben ismét ittas állapotban megjelent volt élettársa, K. Jné sértett családi házában és arra hívta fel, hogy azonnal adjon 50.000- Ft-ot, mert arra neki szüksége van.

Miután sértett a vádlott kérését megtagadta, a vádlott a fürdőszobából éppen a szobájába tartó, törölközőbe csavart sértettet a szobájában az ágyára lökte.

A sértett ekkor közölte a vádlottal, hogy nem ad neki több pénzt és a takarékbetétjét sem fogja megbontani a kedvéért és ismét felszólította a vádlottat, hogy távozzon a lakásból.

Miután a sértett a pénz átadását megtagadta, a vádlott a sértettről leesett törölközővel kiment a lakás fürdőszobájába, ahol azt benedvesítette, majd „Adok én neked!” szavakat kiabálva visszament a sértett szobájába és a vizes törölközővel és tenyérrel is a sértettet többször nagyobb erővel megütötte, miközben szidalmazta. Mikor a sértett megpróbált elfordulni a vádlottól, a vádlott mindig visszafordította a sértettet és újabb ütést mért rá.

A vádlott a sértett bántalmazása után a sértett által a lakás könyves szekrényen tartott pénztárcájából kivette a saját bankkártyáját.

A bántalmazást követően sértett magához vett egy gázspray-t és azzal megpróbált a vádlott felé fújni, de azt a vádlott észrevette és kicsavarta a kezéből, majd a sértett felé fújt, de a gáz nem érte el a sértett arcát. Ezt követően a vádlott magához vette a sértett Nokia 3330 típusú, 4.250.- Ft értékű mobiltelefonját és a saját bankkártyájával és a nála maradt gázspray-vel együtt kifutott a lakásból.

A bántalmazás során sértett testszerte 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. Sértett a sérelmére elkövetett könnyű testi sértés vétsége miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

A mobiltelefont a vádlott a sértett leányának és annak férje kérésére a cselekményt követő napon a strandon visszaadta. 2012. augusztus 28-át követően a vádlott őrizetbe vételéig még többször megjelent sértettnél, aki enni és pénzt is adott neki, illetve ruháit is kimosta.

A sértett a vádlott ruházatában megtalálta a tőle elvett 121Kf. gázsprayt is, melyet tőle a nyomozó hatóság bűnjelként lefoglalt.  A rablással okozott kár megtérült.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat 3 év börtönbüntetésre ítélte és 3 év időtartamra eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A bíróság a kiszabott szabadságvesztés tartamába beszámította a vádlott által őrizetben, majd előzetes letartóztatásban töltött időt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: