2014/26.

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 24., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
9.B.258/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

K. A. vádlott 1999 évtől élettársi kapcsolatban élt M. Bné sértettel, a sértett budapesti lakásában, azonban 2005. augusztus 17. napján a vádlott az általa korábban elkövetett bűncselekmény miatt - előzetes letartóztatásba került, majd szabadságvesztés büntetését töltötte. Sértett rendszeresen tartotta a kapcsolatot a vádlottal, de a vádlott együttélésük alatt tanúsított agresszív viselkedése miatt pénzt akart gyűjteni arra, hogy a vádlott elől elrejtőzhessen.

M. Bné sértett 2007. évben D. L. sértett  megbízása alapján annak édesanyja, illetőleg nagynénje, az önellátásra képtelen K. Kné sértett ápolása céljából a balatonakarattyai kétszobás házba költözött.

D. L. sértett édesanyjának halálát követően M. Bné és K. K.né sértettek laktak életvitelszerűen a fenti ingatlanban, míg D. L. sértett Budapestről két-három naponként járt a sértettekhez.

M. B.né és D. L. sértettek között - mialatt K. A. vádlott szabadságvesztés büntetését töltötte, érzelmi kapcsolat is kialakult, azonban élettársi kötelékbe nem kerültek.

K. A. vádlott  2011. augusztus 16. napján történt szabadulását követően kapcsolatuk folytatása céljából megkereste M. Bné sértettet, akit ezután kéthetente-havonta  D. L. sértett távollétében meglátogatott a balatonakarattyai ingatlanban.

K. A. vádlott 2012.  március 29. napján is elutazott M. Bné sértetthez, de D. L. sértett várható érkezésére figyelemmel 2012. április 2.napján délelőtt Budapestre távozott. K. A. vádlott abból a megérzéséből fakadóan, hogy a M. Bné és D. L. sértettek közötti szerelmi kapcsolat - M. Bné sértett tagadása ellenére - továbbra is tart, 2012. április 2. napján az esti órákban vonattal visszautazott Balatonakarattyára, ahová már a délutáni órákban D. L. sértett is megérkezett.

K. A. vádlott 21.10 óra körüli időben a vasútállomásról gyalogosan közelítette meg a balatonakarattyai házat, miközben telefonon több hívást kezdeményezett M. Bné sértett telefonjára.

Miután a vádlott telefonon - anélkül, hogy tudatta volna vele, hogy visszatért Budapestről - két alkalommal is hosszas beszélgetést folytatott M. Bné sértettel, bemászott a fenti ingatlan kerítésén és a ház ablakán keresztül kifigyelte amint M. Bné sértett a fürdőszobából kiment a nappali szobába, ahol meztelenül a bejárati ajtótól jobbra elhelyezkedő ágyban fekvő D. L. sértett mellé feküdt.

K. A. vádlott a féltékenységéből származó indulattól vezérelve 2012. április 2. napján 22.07 óra és 2012. április 3. napján 14.41 óra közötti időben, pontosabban meg nem határozható időpontban és módon bejutott a házba, ahol M. Bné sértett fejét, mellkasát, hasát kis, közepes erővel, több alkalommal megütött majd a térdére esett sértett nyakát közepesnél nagyobb erővel megragadta és őt a földre lenyomva megfojtotta.

K. A. vádlott az ágyban fekvő D. L. sértettet is megtámadta, egy botszerű tárggyal több alkalommal  közepes erővel mellkas és tarkó tájékon megütötte, amelynek következtében D. L. sértett eszméletét veszthette, majd egy éllel és heggyel bíró, 2 cm legnagyobb pengeszélességű eszközzel két alkalommal közepest meghaladó erővel a sértett mellkasának elülső felszínét megszúrta, amelynek következtében a sértett életét vesztette.

K. A. vádlott ezt követően D. L. sértett fejére  szorosan ráhúzott egy nylon szemetes zsákot, nyakát egy zsineggel kétszer áttekerve elszorította, kezeit hátul a csuklóinál egy fehér cipőfűzővel összekötözte, majd az önmentésre képtelenné tett sértettet az ágyon hagyta.

K. A. vádlott M. Bné sértett holttestét az ágy mellett, a földön hagyva letakarta, hasára pedig egy kődarabot helyezett.

K. A. vádlott M. Bné és D. L. sértettek megölését követően egy, az étkező asztalon hátrahagyott, rendőrségnek címzett kézzel írt levélben név nélkül elismerte cselekményét, ugyanakkor a bűncselekmény elkövetésének nyomait megpróbálta eltüntetni oly módon, hogy a nappali szoba padlóját feltakarította, a bejárati ajtó kilincsét letörölte és átöltözött.

K. A. vádlott M. Bné és D. L. sértettek. megölését követően a haláluk bekövetkezése után átkutatta a házat és onnan jogtalan eltulajdonítás végett készpénzt, mobiltelefonokat és műszaki cikkeket és egy fekete műbőr táskát vett el.

A nyomozó hatóság 2012. április 22. napján a budapesti lakóház pincehelyiségében foganatosított házkutatás során az eltulajdonított tárgyak egy részét megtalálta és lefoglalta.

Miután K. A. vádlott az élet elleni bűncselekmény helyszínén felkutatott ingóságokat, bankkártyákat megszerezte, magához vette a M. Bné sértett által használt gépkocsi indítókulcsát, valamint a ház kulcsait, és annak ismerétében, hogy a ház másik szóbájában tartózkodó, korábban kialakult agysorvadás és helyváltoztatási képtelenséget eredményező jobb alvégtagi funkciókiesés miatt önellátásra képtelen K. K.né sértett  (M. B.né és D. L. sértettek elhalálozása miatt)  a házban  ellátatlanul, egyedül marad, a házból
távozott, s ennek során kívülről kulcsra zárta a ház bejárati ajtaját és kapuját. Ezt követően vádlott a ház kulcsait tartalmazó kulcscsomót a postaládába dobta.

Vádlott ezzel a magatartásával a kiszolgáltatott helyzetű, súlyos fokú betegségekben, érelmeszesedésben, agysorvadásban, szívritmuszavarban, csonttörés miatti protézis-beültetés utáni állapotban szenvedő 91 éves K. Kné sértettet tartós éhezésnek és szomjazásnak tette  ki, amely az elektrolitfelborulás következtében közvetlen életveszélyes állapotot, a szívműködés jelentős zavarát, akár heveny szívelégtelenséget, illetve a pacemaker beültetése ellenére is halálos eredményű szívritmuszavart okozhat.

K  K.né sértett a vádlott távozását követően a szobájában lévő ágya melletti fotelban ülve vizeletét maga alá ürítette, miközben tartós éhezése miatt a szervezetében az anyagcsere szempontjából fontos tartalék energiaforrás, a glikogén elhasználódott, azonban halálának közvetlen oka tüdőgyulladás volt.

K. Kné sértett halála bekövetkeztében a magára hagyatottsága, ellátatlansága, mint oki tényező szerepe fennáll.

K. K.né sértettnek az éhezéséből, szomjazásából, ellátatlanságából adódó gyötrelem kínszenvedést okozott.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: