2014/25.

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 17., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
1.9.B.160/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint:

N. F. vádlott kisegítő iskola első és második osztályát végezte el, azonban írni, olvasni nem tud, súlyos mentális retardációja miatt az ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel nem rendelkezik. Vádlott gyakran fogyasztott alkoholt, és került ittas állapotba, ilyenkor magatartása agresszívvé vált.

N. F. vádlott 2013. augusztus 27. napján 14 óra 30 perc körüli időben szeszes italtól befolyásolt állapotban minden előzmény és indok nélkül, egy 19 cm pengehosszúságú konyhakéssel a kezében kiment ingatlanából, ahol az utcán beszélgetett L. F., kk. Zs. P., kk. Zs. V., kk. Sz. M. és kk. Sz. M. tanú. N. F. vádlott odament a tanúkhoz, majd köszönt nekik és kezet fogott velük. Kk. Zs. P. tanú észlelte N. F. vádlott kezében a kést, és arra kérte, hogy azt vigye vissza a házba. Vádlott a kérésnek eleget téve, visszament az ingatlanába.

S. J. sértett a vádlott távozását követően érkezett az utcába, és beszélgetni kezdett az úton tartózkodó tanúkkal, majd kis idő elteltével elköszönt tőlük és ezután kk. Sz. M. tanúval továbbindulva folytatta a beszélgetést, amelynek során elhaladtak a vádlott ingatlana előtt.

Vádlott 14 óra 40 perc körüli időben észlelte az utcán gyalogosan közlekedő S. J. sértettet, akit a vádlott kutyája megugatott. Vádlott azt feltételezte, hogy S. J. sértett a kutyáját bosszantotta, ezért N. F. vádlott a házának udvaráról az utcára kilépett, kk. Sz. M. tanúra és S. J. sértettre rákiáltott: „Kinyírlak, megöllek titeket köcsögök!". A vádlott a jobb kezében, marokra fogott, éllel felfelé néző, 19 cm pengehosszúságú, éles, hegyben végződő, úgynevezett disznóvágó késsel S. J. sértett és kk. Sz. M. tanú irányába két lépést tett.

S. J. sértett észlelte N. F. vádlott közeledését, és szembe fordult vele, a vádlott pedig „Megöllek!" kiáltással a jobb kezében lévő késsel, csapkodó mozdulattal nyomban a sértettre támadt. Sértett vádlottat felszólította, hogy tegye le a kést és menjen be a házba, miközben védekezésként karját maga előtt tartotta és a kést megkísérelte vádlottól elvenni, de ez nem sikerült neki. Vádlott a kezében lévő éllel felfelé álló késsel, lentről felfelé irányuló suhintó mozdulatot tett sértett feje irányába, amely a sértett fején lévő baseball sapka napellenző részét érte el, ami a sértett fejéről leesett. Ezt követően vádlott sértett térdét megrúgta, s eközben a kést a kezében megfordította, és lefelé álló pengeéllel, fentről lefelé irányuló mozdulattal sértett mellkasa irányába szúrt, amit sértett a maga előtt tartott, nyitott tenyérrel felemelt bal kezével kivédett, de a kés a sértett bal kezének III. és IV. ujját megvágta. Sértett a sérült bal kezét ökölbe szorította, míg a másik, ép kezével a sérült bal kezét marokra fogta, és mindkét kezét a hasához húzta, így a továbbiakban védekezni nem tudott. Vádlott ezután sértettet legalább közepes erejű erőbehatással, lefelé álló pengeélű késsel egy alkalommal a mellkas bal elülső, IV. és az V. borda közötti részén, a szegycsont mellett szívtájékon megszúrta.

Az utcán tartózkodó, vádlott támadását észlelő kk. Zs. P. tanú és társai vádlottra rákiabáltak, hogy „takarodjon be a házba", aki ezt követően visszaszaladt ingatlanába. A helyszínen tartózkodók értesítették a rendőrséget, amelynek kiérkezését a vádlott kk. Zs. P. tanú felszólítására a helyszínen megvárta.

S. J. sértettet mentőautóval a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak rajta végre.

A törvényszék az ügyben első tárgyalást tart, melyen meghallgatja vádlottat, sértettet, tanúkat és szakértőt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: