2014/24.

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 12., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
kiskorú veszélyeztetésének bűntette és zaklatás vétsége
Ügyszám: 
1.Bf.405/2014.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19.
Tárgyaló: 
fsz. 2. sz. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A vádirati tényállás szerint:

P. J. vádlott és a L. A. sértett házassága 2008. évtől teljesen megromlott, ennek következtében a Veszprémi Városi Bíróság 2008. február 15. napján jogerős ítéletével a házasságot felbontotta, közös gyermeküket a sértettnél helyezte el. A bíróság többször szabályozta a vádlott részére a kiskorú gyermekével való kapcsolattartást. Az utolsó bírói döntés alapján vádlott a gyermekkel a kapcsolatot minden hét szombatján 9,00 – 18,00 óráig jogosult tartani, illetve a tanítási szünetek második felében.

Vádlott és sértett korábbi kapcsolatára jellemző volt, hogy vádlott rendszeresen zaklatta, bántalmazta sértettet; mely cselekményei miatt a Veszprémi Városi Bíróság jogerős ítéleteivel már elítélte. Vádlott 2011. október 29-én szabadult szabadságvesztés büntetéséből és 2012. február hónapig kapcsolatuk rendezett volt, azonban 2012. márciusától vádlott ismételten inni kezdett és napi rendszerességgel megjelent sértett lakása előtt, ahol trágár szavakkal szidalmazta a sértettet.

Vádlott 2012. augusztus 18-án este 20.00 óra körüli időben megjelent a sértett házánál és ittas állapotban kiabálni kezdett kiskorú gyermekével, azonban ekkor még a sértett és egyik ismerőse el tudta küldeni a vádlottat. P. J. vádlott ugyanezen a napon este 21.30 óra körül ismételten megjelent a háznál, hangosan azt kiabálta, hogy „lefekszel a fiad barátaival”. Erre sértett értesítette a rendőrséget. A rendőrség megérkezésekor vádlott a helyszínről elfutott.

Vádlott 2012. október 5-én ismét megjelent a sértett munkahelyén, szidalmazta a sértettet, és mivel többszöri felszólításra sem hagyott fel a szidalmazással, sértett védekezésül gázsprayval lefújta a vádlottat. Vádlott eltávozott a helyszínről. 15 perc múlva vissza akart menni a sértett munkahelyére, azonban sértett magára zárta az ajtót, bekapcsolta a riasztót és értesítette a rendőrséget. A történtek szemtanúja volt a közös kiskorú gyermekük is, mivel a sértett munkahelye a sértetti lakással szemben van.

2012. október közepén sértett és kk. gyermeke találkozott az ismételten ittas állapotban lévő vádlottal és a kiskorú gyermekkel. Vádlott beszélni akart fiával, aki ezt megtagadta, mire vádlott hangosan kiabálni kezdett és folyamatosan szidalmazta gyermeke előtt a sértettet.

Fentiekre figyelemmel 2012. október végén sértett távol tartás elrendelését kérte, amit a Veszprémi Városi Bíróság 2012. október 31. napján kelt 11.Pk.50.123/2012/6. sorszámú végzésével 30 nap időtartamra elrendelt, azzal, hogy vádlott köteles magát sértettől távol tartani, vele sem közvetlenül sem közvetve kapcsolatba nem léphet.

Az első fokon eljárt Veszprémi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki vádlottat - kiskorú veszélyeztetésének bűntettében és - folytatólagosan elkövetett zaklatás vétségében. Ezért vádlottat halmazati büntetésül - mint különös visszaesőt - 2  év 10 hónap börtönbüntetésre ítélte, mellékbüntetésül 3 év időtartamra eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Megállapította, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A kiskorú vonatkozásában vádlott szülői felügyeleti jogát megszüntette.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: