2014/23.

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 5., csütörtök 09.15
Ügy tárgya: 
Közveszély okozás bűntette
Ügyszám: 
2.Bf. 817/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19
Tárgyaló: 
Fsz. 23. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

B.E. vádlott 2012. augusztus 20. napján 17:00 óra körüli időben egy bakonyi városban lévő családi ház padlásán ittas állapotban gyufával rongyokat, és tollpárnát gyújtott meg, abból a célból, hogy a ház leégjen, mivel ő maga nem kívánt már tovább élni.

Miután a padlástér lángot kapott, vádlott a házat elhagyta. A padlástéren fellángolt tüzet, mivel a tetőszerkezet alól szivárgott a füst a szomszéd észlelte és értesítette a tűzoltóságot.

A tüzet csak a kiérkező tűzoltó egység tudta megfékezni és eloltani. Fennállt annak a közvetlen veszélye, hogy a padláson már fellángol tűz a vele összeépített szomszédos házra és a mellette lévő további lakó épületekre és berendezési tárgyakra is átterjedjen.

A tűz okozásával reális veszélye volt annak, hogy előre fel nem becsülhető értékű vagyon tárgyak ténylegesen veszélybe kerüljenek.

A cselekmény elkövetésének idején B.E. vádlott krónikus alkoholizmusban és személyiségzavarban szenvedett, nála elmebetegség, gyengeelméjűség, szellemi leépülés, tudatzavar nem volt megállapítható. A vádlottnál fennálló személyiségzavar beszámítási képességét nem érintette, így a vádlott képes volt cselekményei következményeinek felismerésére és arra, hogy e felismerésnek megfelelő magatartást tanúsítson.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: