2014/23.

Tárgyalás időpontja: 
2014. június 5., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
társtettesként előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
10.B.163/2013.
Tárgyalás helyszíne: 
8200 Veszprém, Vár u. 19
Tárgyaló: 
I. em. 102. sz.. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Z.L.P., kínai nemzetiségű vádlott 1997 augusztusától kezdődően élt Magyarországon, majd céget alapított 2 másik kínai állampolgárral együtt. A vádlott rosszul intézte az üzleti ügyeit, könnyelműen bánt a pénzzel, anyagi problémáit pedig szerencsejátékok miatt több ember felé felhalmozott tartozásaival fokozta (köztük uzsorakölcsönök által).

A vádlott a Józsefvárosi piacon ismerte meg az ott szintén pavilonnal rendelkező L.M.F. és Y.C.L. kínai állampolgár sértetteket, akik élettársak voltak, és akikről tudta, hogy rendszeresen nagyobb összegű készpénzt tartottak maguknál.

Z.L.P. vádlott kitervelte, hogy ruhaneműk eladása ürügyén Budapestről az általa jól ismert, Széki-tó melletti elhagyatott, erdős területre csalja a sértetteket, akiket társaival megtámad, megöl és megszerzi a sértetteknél lévő nagyobb összegű készpénzt.

2001. január 17. napján Z.L.P. vádlott a sértettekkel együtt, a sértettek gépkocsijával Ajka felé, a társaival előre megbeszélt találkozóhelyre, a Széki-tó melletti erdős területre hajtott, ahová követték őket a másik gépkocsiban utazó társai is.

Az itt található vadászházhoz érve Z.L.P. vádlott már a gépkocsiban – a sértettek pénzét követelve – bántalmazni kezdte L.M.F. sértettet. A gépkocsiból kimenekülő védekező L.M.F. sértettet a jármű oldalánál a vádlott és társai bántalmazták, ennek során a sikítozó sértett fejére a farúddal több célzott ütést mértek, amelyet a sértett a gépkocsi hátsó része felé menekülés közben a kezeivel megpróbált kivédeni. A tettlegesség során L.M.F. sértett a vádlott és társai által – az elkövetéshez magukkal vitt kardszerű tárgy és kétélű tőrszerű eszköz egyidejű használatával, rendkívül brutalitással, nagy erővel, a mellkasi, hasi, nyaki területekre célzottan, gyors egymásutánban leadott igen nagyszámú szúrás következtében a gépkocsi hátsó részénél eszméletét vesztve a földre esett és halála néhány percen belül bekövetkezett.

Y.C.L. sértett – látva L.M.F. sértett bántalmazását – kiszállt a gépkocsiból és védeni akarta élettársát, azonban Z.L.P. vádlott és társai üldözni kezdték, majd a vadászháztól nem messze, a földúton utolérve a farúddal hátulról tarkótájon ütötték. A vádlott és társai által a kardszerű tárgy és kétélű tőrszerű eszköz egyidejű használatával, rendkívüli brutalitással, közepes, illetve nagy erővel, a fej, a mellkas és nyak területére célzottan leadott nagyszámú szúrás következtében Y.C.L. sértett a földre zuhant és 2-3 perc alatt életét vesztette.

Ezt követően Z.L.P. vádlott és társai átkutatták a sértettek ruházatát és testét is, és összesen legalább 2.400 USD készpénzt szedtek össze, amelyen megosztoztak.

L.M.F. sértett a bántalmazás következtében 32 rendbeli, míg Y.C.L. sértett 23 rendbeli sérülést szenvedett el: szúrásos sérüléseket, többszörös belső sérüléseket, csontsérüléseket, töréseket és bőrsérüléseket.

A vádlottat európai elfogatóparancs alapján 2011. szeptemberében Ausztriában fogták el, ahol több, mint 10 évig bujkált álnéven. A vádlott egyik társának kilétét az eljárás során nem sikerült felderíteni, míg a másik társa továbbra is szökésben van, vele szemben az eljárás felfüggesztésre került.

Az ügyészség a Z.L.P. vádlottat – mint társtettest – előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés bűntettének elkövetésével vádolta, és indítványozta, hogy a törvényszék a vádlottat életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre ítélje, a feltételes szabadság lehetőségéből történő kizárás mellett.

A tárgyalás 2014. június 5. napján tanúvallomások és további iratok ismertetésével folytatódik.

(Befejezés NEM várható, köv. határnap várhatóan: 2014. 09. 02.)

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: