Letartóztatásban a Marketplace csaló

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 19 éves ukrán állampolgárságú férfinek, akivel szemben információs rendszer felhasználásával jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított egy debreceni lakost tévedésbe ejtett oly módon, hogy a sértettel 2024.01.15. napon a délutáni órákban a Facebook Marketplace oldalon közzétett hirdetése kapcsán az üzenetváltó felületen felvette a kapcsolatot és megegyezett vele abban, hogy az általa hirdetett terméket megvásárolja és a vételárat futárszolgálat szolgáltatásán keresztül fogja kifizetni. A gyanúsított a sértett részére a futárszolgálat nevében egy megtévesztő e-mail üzenetet küldött, mely adathalász linket tartalmazott. A sértett a linket megnyitotta, az oldal tartalma szerint, ahhoz, hogy megkapja a gyanúsított által fizetett vételárat, meg kellett adnia a bankkártya adatait. A sértett – abban a tudatban, hogy kifizetéshez ezen adatok megadása szükséges – a bankszámlájához tartozó bankkártyájának az adatait megadta az adathalász weboldalon. Miután a gyanúsított megszerezte a sértett bankkártyájának az adatait, mobiltelefonjára Google Pay regisztrációt kezdeményezett, majd a sikeresen digitalizált bankkártyával egy veszprémi ATM -ből a sértett bankszámlájáról két készpénzfelvételt hajtott végre 10.000 forint és 400.000 forint összegben. A bűncselekménnyel okozott kár 410.000 forint.

A gyanúsított ugyanezzel a módszerrel 2024 januárjában tévedésbe ejtett mezőtúri, mezőkövesdi, budapesti és pécsi lakosokat is. A további bűncselekményeivel okozott kár 975.000 forint.  

Egy alkalommal a gyanúsított rábírta fiatalkorú ismerősét 2024.01.29. napján egy veszprémi bank előtt, hogy az iPhone típusú mobiltelefonjára egy sértett bankkártya adatainak birtokában Google Pay regisztrációt kezdeményezzen, melyhez a szükséges adatokat a gyanúsított diktálta le neki. Miután a fiatalkorú sikeresen digitalizálta a sértett bankkártyáját, az ATM-ből a sértett bankszámlájáról két készpénzfelvételt hajtott végre és a bűncselekménnyel 406.000 forint kárt okozott.

A bíróság az elfogatóparancs alapján kézre kerített, többszörösen büntetett előéletű férfi letartóztatását a gyanúsított jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsulásának megakadályozása céljából, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel is indokoltnak látta.

A végzés véglegessé vált.

Veszprém, 2024. február 19.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály