Újabb embercsempészt ítélt el a bíróság

Az Ajkai Járásbíróság öt év börtönbüntetésre ítélte és tíz évre kiutasította Magyarország területéről azt a 37 éves amerikai állampolgárt, akivel szemben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt volt folyamatban büntetőeljárás. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2023. február 25-én az éjjeli órákban – nyomozás során ismeretlenül maradt személytől – mobiltelefonjára kapott GPS koordinátáknak megfelelő helyen, a szerb határ magyarországi oldalán, tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 11, magukat szír és jemeni állampolgárnak valló személyt vett fel ismeretlen személy tulajdonát képező személygépkocsiba azzal a szándékkal, hogy számukra segítséget nyújtson ahhoz, hogy a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről Ausztriába jussanak.

A vádlott által csempészett 11 személy közül ketten a vádlott mellett, öt személy – köztük egy kiskorú gyermek – a vádlott mögötti üléssor hármas ülésén, míg négy személy a jármű csomagtartójában helyezkedett el. A vádlott a jármű csomagtartójában utazó négy csempészett személyt víz és élelem, ülések, biztonsági berendezések nélküli szűk helyen bezsúfolva, a legelemibb higiéniai lehetőségek biztosítása hiányában, az elfogásig megállás nélkül szállította.

A vádlott által vezetett gépkocsit a hajnali órákban Devecser külterületén a rendőrség ellenőrzés alá vonta, a gépjárműben szállított személyek a Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A vádlott az államhatárok átlépését vagyoni haszon reményében segítette, melyet a sikeres véghezvitel esetén kapott volna meg.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerte a bűncselkemény elkövetését, lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Az ítéletet a vádlott, védő, ügyész tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

Veszprém, 2023. szeptember 27.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály