Pénzbüntetéssel és járművezetéstől eltiltással sújtotta a bíróság a közúti balesetet okozó férfit

A Tapolcai Járásbíróság 200.000 forint pénzbüntetésre és egy év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte azt a 29 éves Veszprém vármegyei férfit, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folyik büntetőeljárás. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 márciusában személygépkocsival közlekedett belterületen derült időben, nappali világosságban, közepes forgalom mellett, jobb első utasaként élettársa foglalt helyet. A biztonsági övet a vádlott nem, utasa viszont használta.

A vádlott előtt, vele azonos irányban közlekedett egy személygépkocsi, melynek jobb oldali első ülésén utas ült, biztonsági övet használtak.

A vádlott közlekedése során a megengedett 50 km/h sebességet lényegesen meghaladva, 85-90 km/h sebességgel közlekedett, és a tőle elvárható figyelmet és körültekintést is elmulasztotta, amely miatt a vele azonos irányba közlekedő, a terelővonalhoz húzódva lassan, 13-17 km/h sebességgel előre haladó, és megfordulni szándékozó személygépkocsi hátuljának ütközött.

A baleset következtében a vádlott által vezetett személygépkocsi jobb első utasa 8 napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezést nyújtott be elsősorban a közúti járművezetéstől eltiltás büntetés mellőzése, másodsorban „B” kategóriára való enyhítése végett. A döntés nem jogerős, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el.

Veszprém, 2023. szeptember 26.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály