Pénzbüntetéssel és járművezetéstől eltiltással sújtotta a bíróság az ittas sofőrt

Pénzbüntetéssel és járművezetéstől eltiltással sújtotta a bíróság az ittas sofőrt

A Tapolcai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzésével ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt 240.000 forint pénzbüntetésre ítélte és hat hónapra a „B” kategóriájú járművek vezetésétől eltiltotta azt a 26 éves férfit, aki úgy vezetett közúton gépjárművet, hogy azt megelőzően szervezetébe 0,50 g/l értéket meghaladó mérték előidézésére alkalmas, szeszes ital fogyasztásából származó etil-alkohol került. A bíróság

kötelezte továbbá a vádlottat a több mint 27.000 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2023. május 19. napján 09 óra 45 perckor Tapolca belterületén, a Deák Ferenc utca felől, az autóbusz pályaudvar irányából az Ady Endre utca irányába közlekedett ittas állapotban személygépkocsival.

Ugyanezen időpontban a Bárdos Lajos utcából az Ady Endre utca irányába közlekedő személygépkocsit vezető nőt jobbra kanyarodása során „Állj, elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla kötelezte elsőbbségadásra a vádlott által is igénybe vett útvonalon közlekedő járművek számára. A nő a számára kötelező haladási irányként szintén közúti jelzőtáblával kijelölt jobbra kanyarodás során nem adta meg az elsőbbséget a vádlott által vezetett személygépjárműnek, és így a személygépkocsit vezető nő a gépkocsija bal elejével nekiütközött a vádlott gépjárműve jobb oldali első ajtajának.

A helyszíni rendőri intézkedés során a vádlottal szemben légalkoholmérő készüléket alkalmaztak, amely 0,43 mg/l értéket mutatott, majd vér- és vizeletminta vétel céljából előállították; ennek során nála 0,96 g/l véralkohol-értéket mértek.

A büntetővégzés jogerős.

Veszprém, 2023. augusztus 31.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály