Letartóztatásban az alufelniket eltulajdonító gyanúsítottak

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája azoknak a 24 és 16 éves, magyar állampolgárságú férfiaknak a letartóztatását, akikkel szemben nagyobb értékre, bűnszövetségben, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás. A bíróság a fiatalkorú gyanúsított letartóztatását javítóintézetben rendelte végrehajtani.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint az I. és II. rendű gyanúsítottak és a jelenleg más ügyben letartóztatásban lévő harmadik, fiatalkorú gyanúsított megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy közösen elhatározták, hogy pénzszerzési célból alufelniket tulajdonítanak el, majd azokat értékesítik. Elhatározásuknak megfelelően 2023. március 16. napjáról 2023. március 17. napjára virradó éjszaka az I. rendű gyanúsított tulajdonát képező gépjárművével a sértett által üzemeltetett Pápa-Tapolcafő külterületén lévő autókereskedéshez közlekedtek, majd a kerítést benyomva behatoltak az autókereskedés telephelyére és onnan eltulajdonítottak 23 db alufelnit, összesen 700.000 forint értékben.

Az I. rendű gyanúsított megalapozottan gyanúsítható továbbá azzal is, hogy 2023. március 31. napjáról 2023. április 1. napjára virradó éjszaka a kerítést benyomva ismét behatolt a sértett által üzemeltetett autókereskedésbe, ahonnan eltulajdonított 5 garnitúra alufelnit, melynek értéke: 500.000 forint.

A lopással okozott összesen 1.200.000 forint kárból lefoglalással megtérült 200.000 forint.

Az I. rendű gyanúsított fenti cselekménye nagyobb értékre, bűnszövetségben, dolog elleni erőszakkal folytatólagosan elkövetett lopás bűntettének megállapítására alkalmas, míg a II. rendű, fiatalkorú gyanúsított cselekménye nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének megállapítására alkalmas.

A fentieken túl a gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatók azzal is, hogy 2023. augusztus 9. napját megelőző, pontosabban nem meghatározható időben, ismeretlen helyen és mennyiségben, kábítószernek minősülő amfetamint fogyasztottak. A gyanúsítottakkal szemben végzett gyorstesztek pozitív eredményt mutattak. Cselekményük csekély mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklás vétségének megállapítására alkalmas.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása miatt, továbbá az I. rendű gyanúsított vonatkozásában a bűnismétlés veszélyére figyelemmel is indokoltnak látta, tekintettel arra, hogy az I. rendű gyanúsított büntetett előéletű, őt a vele szemben folyamatban volt büntetőeljárások és elítélések sem tartották vissza attól, hogy ismételten bűncselekményt kövessen el.

A végzés mindkét gyanúsított vonatkozásában véglegessé vált.

Veszprém, 2023. augusztus 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály