Elítélte a bíróság az embercsempészt

Az Ajkai Járásbíróság 5 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kiutasította Magyarország területéről azt a 29 éves szír állampolgárt, akivel szemben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárás. A bíróság kötelezte továbbá a vádlottat bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a gyanúsított 2023. július 20-án a hajnali órákban Csongrád-Csanád vármegyében a szerb határ magyarországi oldalán magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 7 fő magát török állampolgárságúnak valló nőt, 4 fő magát török állampolgárságúnak valló gyermeket, 1 fő magát szír állampolgárságúnak valló férfit és 7 fő magát török állampolgárságúnak valló férfit vett fel az általa vezetett egy gépkocsiba azzal a szándékkal, hogy számukra segítséget nyújtson ahhoz, hogy a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről Ausztria területére jussanak. A csempészett személyek végső úti célja Németország volt.

A csempészett személyek a gépjármű biztonsági felszerelés, továbbá ülések és ablak

nélküli, levegőtlen rakterében utaztak egymás hegyén-hátán összezsúfolva. A raktértől a vezetőfülke el volt zárva, így nem tudtak beszélni a gépkocsivezetővel.

A gyanúsított által vezetett gépkocsit a 8-as számú főúton a rendőrség intézkedés alá vonta, amikor a gépjárművet vezető gyanúsított a gépjárműből kiugrott és a hatóság elől az erdőbe menekült, azonban a nyomozó hatóság üldözőbe vette és mintegy ötven méter megtétele után elfogta.

A terhére rótt bűncselekmény elkövetését a vádlott beismerte.

A bíróság döntése jogerős.

Veszprém, 2023. augusztus 18.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály