Fenntartotta a bíróság a letartóztatását az amerikai embercsempésznek

Az Ajkai Járásbíróság tárgyalás előkészítése során hozott végzésével fenntartotta a letartóztatását – az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatának kihirdetéséig, de legfeljebb három évig – annak a 36 éves amerikai férfinak, akivel szemben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

A vádirati tényállás szerint a vádlott 2023. február 25-én az éjjeli órákban a nyomozás során ismeretlenül maradt személytől a mobiltelefonjára kapott GPS koordinátáknak megfelelő helyen, a szerb határ magyarországi oldalán tartózkodási engedéllyel nem rendelkező 11, magukat szír és jemeni állampolgárnak valló személyt vett fel személygépkocsival azzal a szándékkal, hogy számukra segítséget nyújtson ahhoz, hogy a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarországról Ausztriába jussanak.

A vádlott által csempészett 11 személy közül ketten a vádlott mellett, öten – köztük egy kiskorú gyermek –, a vádlott mögötti üléssor hármas ülésén, míg négy személy a jármű csomagtartójában helyezkedett el. A vádlott a jármű csomagtartójában utazó négy csempészett személyt víz és élelem, ülések, biztonsági berendezések nélküli szűk helyen bezsúfolva, a legelemibb higiéniai lehetőségek biztosítása hiányában, az elfogásig megállás nélkül szállította.

A vádlott által vezetett gépkocsit 2023. február 26-án hajnalban, Devecser külterületén a rendőrség ellenőrzés alá vonta, a gépjárműben szállított személyek a Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A vádlott az államhatárok átlépését vagyoni haszon reményében segítette, melyet a sikeres véghezvitel esetén kapott volna meg.

A bíróság a vádlott letartóztatásának fenntartását a szökés, elrejtőzés veszélye miatt látta indokoltnak különösen arra tekintettel, hogy a vádlott nem rendelkezik Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel, amerikai állampolgár, semmilyen kötődése nincs Magyarországhoz, ide kizárólag a bűncselekmény elkövetése végett érkezett.

Az elsőfokú bíróság végzése ellen a vádlott jelentett be fellebbezést, másodfokon a Veszprémi Törvényszék járt el, aki az elsőfokú végzést helybenhagyta, így az véglegessé vált.

Veszprém, 2023. augusztus 17.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály