Elrendelte a bíróság a késsel fenyegetőzve pénzt követelő férfi letartóztatását

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 23 éves veszprémi férfinak, akivel szemben felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérlete miatt folyik büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított 2023. május 31-én éjjel egy veszprémi ingatlanhoz ment azzal a szándékkal, hogy az ott lakó sértettől pénzt követeljen. A gyanúsított az udvarra bement, majd a melléképület bejárati ajtaját kézzel kitépte. A zajra a mellépület szobájában alvó sértettek felriadtak, a villanyt felkapcsolták, amikor is a gyanúsított egy késsel hadonászni kezdett, miközben azt kiabálta, hogy „Adjatok pénzt, vagy megöllek titeket!”.

A kiabálásra a mellékület másik helyiségében alvó sértett is felriadt, aki a többiek védelmére kelt, és a késsel folyamatosan hadonászó gyanúsított vállára egy fabottal ráütött. Ekkor a gyanúsított „Téged is megöllek!” szavakkal ellene fordult, irányába is hadonászni kezdett a késsel, mire a sértett a gyanúsított elől hátrált, majd megbotlott és elesett. A gyanúsított a földön fekvő sértett felé a késsel továbbra is hadonászott, melynek során a sértett alkarját megvágta. A bántalmazás következtében a sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, mely miatt joghatályos magánindítványt terjesztett elő.

Végül a sértettek együttes erővel kitolták a melléképületből a gyanúsítottat, aki a helyszínről elmenekült.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása, valamint a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be, így az nem vált véglegessé, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a gyanúsított a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2023. június 14.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály