Letartóztatásban a zaklató férfi

Letartóztatásban a zaklató férfi 

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak az 54 éves férfinek, akivel szemben a volt élettárs sérelmére személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállások az alábbiak:

A gyanúsított 2023. február 17-én történt szakítást követően telefonon keresztül és a pápai lakcímén személyesen rendszeresen zaklatta, az utcán követte volt élettársát, a sértettet, akinek ezzel a mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozott. Tekintettel arra, hogy a sértett a kapcsolatukat nem volt hajlandó újrakezdeni, a gyanúsított őt megöléssel, megfojtással fenyegette meg, mondván, ha az övé nem lehet, másé se legyen. A sértett a zaklatás miatt joghatályos magánindítvánnyal élt.

A gyanúsított 2023. április 6-án délután, fél öt körüli időben a pápai sétálóutca közepén, közterületen volt élettársa jelenlétében egy vita hevében bántó szavakkal illette a sértett lányunokáját, aki a rágalmazás miatt joghatályos magánindítvánnyal élt.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel,

továbbá a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A gyanúsított lakhellyel, tartózkodási hellyel nem rendelkezik, tagadja a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, ezért megalapozottan feltehető, hogy a felelősségre vonás elkerülése, vagy a büntetés csökkentése érdekében a bizonyítást meghiúsítja.

A gyanúsított volt büntetve, előző büntetése és a folyamatban lévő büntetőeljárás nem tartotta vissza a bűnismétléstől, ezért megalapozottan feltehető, hogy szabadlábra kerülve újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt hajt végre.

A gyanúsítottat a Pápai Járásbíróság ítéletében kapcsolati erőszak bűntette, folytatólagosan elkövetett magánlaksértés bűntette és zaklatás vétsége miatt börtönbüntetésre ítélte, mely ítélet a gyanúsított fellebbezése miatt nem emelkedett jogerőre. Az ítéletben szereplő bűncselekményeket a gyanúsított jelen eljárás sértettje sérelmére követte el.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a gyanúsított a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2023. június 13.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály