Letartóztatásban a kifosztással gyanúsított fiatal nők

 

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását egy 24 és egy 29 éves gödöllői nőnek, akikkel szemben csoportosan elkövetett kifosztás bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállások az alábbiak:

Az I. rendű gyanúsított egy 68 éves balatonfüredi lakost 2023 februárjában több alkalommal telefonon felhívott egy korábbi társkereső hirdetésre hivatkozva és találkozót egyeztetett vele, majd tartós érzelmi kapcsolat kialakításának kilátásba helyezésével arra vette rá, hogy vásároljon a saját nevére előfizetést és mobiltelefont a gyanúsított részére. A sértett megvásárolt egy 570.000 forint értékű telefont és egy SIM kártyát 14.000 forintért, amit a gyanúsítottnak átadott, aki további mobiltelefon vásárlásra 110.000 forintot kért kölcsön a sértettől, a kölcsönkért pénzt azonban nem állt szándékában visszaadni.

A gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatók azzal is, hogy 2023 februárjában felkeresték a sértettet otthonában és arra hivatkozással, hogy a személygépjármű ablakemelője elromlott, szerszámot kértek a sértettől, amelynek során a II. rendű gyanúsított a ház előtti parkolóba csalta a sértettet, mialatt az I. rendű gyanúsított eltulajdonította a sértett tulajdonát képező 100.000 forint értékű mobiltelefon készülékét.

Az I. rendű gyanúsított ezt követően újra mobiltelefont vásároltatott a sértettel 570.000 forint értékben és a hozzá tartozó SIM kártyát 14.000 forint értékben. Ezt követően, további 40.000 forintot kért a saját részére és 10.000 forintot kért a vele együtt lévő társa részére kölcsönbe a sértettől, azonban azokat nem állt szándékában visszaadni. Ezt elkövetően elérhetetlenné váltak, a csalárd úton megszerezett anyagi javakat nem szolgáltatták vissza. A megvásároltatott mobiltelefonokkal, valamint a sértettől kért kölcsönökkel összesen 1.428.000 forint kárt okoztak.

Az I. rendű gyanúsított megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy egy 81 éves budapesti lakossal 2022. decemberben egy korábbi társkereső hirdetésre hivatkozva megismerkedett, majd a II. rendű gyanúsítottal és ismeretlen társukkal felkeresték a sértettet és próbáltak tőle pénzt kérni, amely azonban nem sikerült. Ezt követően, húsvét előtt a gyanúsítottak ismeretlen társukkal a sértettet lakásában felkeresték, majd figyelmét elterelték, amelyet kihasználva eltulajdonítottak 1.500.000 forint készpénzt. Két héttel később újra felkeresték a sértettet, majd a gyanúsítottak a sértettnek előadott szexuális aktussal elterelték az időskorú sértett figyelmét, mialatt ismeretlen társuk eltulajdonított a sértett lakásából 1.000.000 forint készpénzt, valamint 300.000 forint értékű arany nyakláncot, illetve a sértett kocsijának indítókulcsát. A járművet azonban megszerezni nem tudták, mivel azt nem találták meg a parkolóban, ezért az indítókulcsot később visszadobták a sértett postaládájába. A gyanúsítottak a sértettnek összesen 2.800.000 forint kárt okoztak.

A gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy 2023. április 16. napján társkereső hirdetés útján megismerkedtek egy budapesti lakossal, akit megtévesztettek azzal, hogy intim kapcsolat kialakítását, valamint szexuális együttlétet helyeztek kilátásba. A gyanúsítottak rávették a megtévesztett sértettet arra, hogy vásároljon 3 db felső kategóriás előfizetéses mobiltelefon készüléket 1.500 000 forint értékben a részükre, valamint az I. rendű gyanúsított bankszámlájának "inkasszójára " hivatkozva összesen 578.659 forintot kértek el, illetve utaltattak át a sértettel. Az I. rendű gyanúsított szexuális együttlét kilátásba helyezésével további 645.000 forint értékben tulajdonított el arany ékszereket a sértettől. A gyanúsítottak kölcsön kérték a sértett tulajdonát képező 600.000 forint értékű személygépkocsit, amelyet azonban visszaadni nem állt szándékukban, hanem azt értékesítették. A gyanúsítottak a sértettnek összesen 3.323.000 Forint kárt okoztak.

Az I. rendű gyanúsított továbbá megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2022 augusztusa és 2023 áprilisa között további 3 alkalommal idős, férfi sértettekkel ismerkedett meg internetes társkereső oldalakon, akiket tartós érzelmi kapcsolat kialakításának reményével tévedésbe ejtett és ily módon különféle indokokkal pénzt csalt ki a sértettektől összesen 1.755.000 forint értékben kölcsön címén, melyeket nem állt szándékában visszafizetni. Továbbá 138.000 forint értékben tulajdonított el tőlük tárgyakat. A gyanúsított egy alkalommal az egyik sértettől kérte kölcsön a gépkocsiját, és kérte, hogy vegyen mobiltelefont a részére. A sértett elzárkózott a kéréstől, azonban a gyanúsított az időskorú sértett figyelmetlenségét kihasználva eltulajdonította a sértett tulajdonában lévő személygépkocsi indítókulcsát és a gépjárművel ismeretlen helyre közlekedett, ahol a gépkocsit hátra hagyta.

A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel,

továbbá a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A végzés az I. rendű gyanúsított vonatkozásában véglegessé vált, míg a II. rendű gyanúsított fellebbezést jelentett be ellene. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a II. rendű gyanúsított is letartóztatásban marad a másodfokú döntésig.

Veszprém, 2023. június 9.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály