Újabb embercsempészt tartóztatott le a bíróság

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak a 32 éves svéd állampolgárságú, de szaúd-arábiai születésű férfinek a letartóztatását, akivel szemben csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2023. május 18. napján 6 óra körül Magyarország déli határszakasza mellett, Ásotthalom térségében a gyanúsított által vezetett zárt áruszállító tehergépjármű rakterébe felvett 18 személyt, akik Magyarország területére embercsempészek közvetítésével, a határt Szerbia felől illegálisan átlépve jutottak be. A magukat szír állampolgárnak valló személyek között 8 gyerek is volt. A gyanúsított a felvett személyeket az ország területén átszállította azzal a céllal, hogy őket Nyugat-Európába, Ausztriába és Németországba juttassa. A szállított személyek a gyanúsított által vezetett jármű áruszállításra szolgáló fűtetlen rakterében foglaltak helyet, minimális komfort nélkül. A gyanúsított szállítás közben a szállított személyek felvétele és a későbbi igazoltatása között eltelt időben a járművel nem állt meg, folyamatosan haladt. A szállítás körülményei miatt a gyanúsított által szállított személyek a kényelmetlen, fűtetlen raktérben nélkülözésnek voltak kitéve, és a hűvös időjárás ellenére fűtés sem állt rendelkezésükre. Márkó térségébe érve a gyanúsított járművével a szalagkorlátnak ütközött, majd ezt követően került sor a gyanúsítottal szemben a rendőri intézkedésre.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye miatt látta indokoltnak.

A bíróság végzése ellen a gyanúsított és védője fellebbezéssel élt, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2023. május 25.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály