Letartóztatásban a lopással gyanúsított győri férfi

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak a 46 éves győri férfinek a letartóztatását, akivel szemben jelentős értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján a gyanúsított megalapozottan gyanúsítható az alábbi bűncselekmények elkövetésével:

A gyanúsított 2021. október-novemberben több alkalommal megjelent pápai, valamint győri cégek telephelyein, egy börcsi eperföldön, valamint egy győri társasház pincéjében, ahol dolog elleni erőszakot alkalmazva, drótkerítés átvágásával és ajtók felfeszítésével bejutott az épületekbe. A cselekményeket több alkalommal ismeretlen társával együtt követte el. A lopással okozott károk értéke 5.795.235 forint, a rongálással okozott kár 70.000 forint.

Egy alkalommal a telephely egyik irodájában elhelyezett széfben tárolt mintegy 7.000.000 forint készpénzt is megpróbálta eltulajdonítani, az irodahelyiségbe – melynek ajtaját befeszítette – azonban nem tudott bejutni, mivel a biztonsági szolgálat járőrei a helyszínre érkeztek, így cselekménye kísérleti szakban maradt.

Egy másik alkalommal a biztonsági szolgálat járőre zavarta meg, így a letört kamerán kívül más dolgot eltulajdonítani nem tudtak. A lopással veszélyeztetett érték 50.000 forint és 500.000 forint között van.

A gyanúsított egyik cselekményéhez a hajnali órákban egy személygépkocsit jogtalanul, a tulajdonos tudta és engedélye nélkül használt.

A gyanúsított továbbá megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy az eredetileg magyar forgalmi rendszámú Audi gyártmányú személygépkocsival közlekedett oly módon, hogy azt francia, majd egy másik alkalommal osztrák hatósági jelzéssel látta el, ugyanakkor tudomása volt arról, hogy a járműre nem a francia vagy az osztrák hatósági jelzés tartozik, mivel annak egyedi azonosító jelét korábban eltávolították, helyette hamis, vagy hamisított egyedi azonosító jelet használtak fel. A francia rendszámot egy általa eltulajdonított gépjárműre is felhelyezte.

A gyanúsított letartóztatását a Veszprémi Járásbíróság 2021 novemberében már elrendelte, majd annak megszüntetését követően a bűnügyi felügyeletét rendelte el, amelyet legutóbb 2023. április 10-ig hosszabbított meg. Ezt követően indítványozta az ügyészség a gyanúsított letartóztatásának ismételt elrendelését, arra figyelemmel, hogy nem tartotta be a bűnügyi felügyelet magatartási szabályait, mivel elhagyta Győr város közigazgatási területét.

A bíróság a fentiekre is tekintettel indokoltnak látta a gyanúsított ismételt letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel, továbbá a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében.

A bíróság végzése véglegessé vált.

Veszprém, 2023. május 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály