Letartóztatásban a kifosztás bűntettével gyanúsított férfiak

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája azoknak a 37, 45 és 23 éves román állampolgárságú férfiaknak a letartóztatását, akikkel szemben védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől való elvétellel elkövetett kifosztás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint az I. rendű gyanúsított több alkalommal állapodott meg idős sértettekkel abban, hogy azok házának, nyaralójának tetőszerkezetét megjavítja.

Első alkalommal egy 69 éves férfi sértettel állapodott meg, aki a munka elvégzése után 2,1 millió forintot adott át az I. rendű gyanúsítottnak, aki további 700.000 forintot követelt a tetőn végzett állítólagos további javításokra, amelyek azonban nem történtek meg, ezért a sértett nem adta át a 700.000 Ft-ot.

Az I. rendű gyanúsított egy 68 éves budapesti sértettel is megállapodott annak balatoni nyaralójának javításában, azonban a munka befejezésekor a gyanúsított az előzetes megállapodásban szereplő 500.000 forint helyett annak háromszorosát, összesen 1.500.000 forintot követelt tőle. Az idős sértett az előzetesen megbeszélt 500.000 forintot átadta, majd a gyanúsított által rá gyakorolt presszió hatására inkább átutalt 1 millió forintot a gyanúsított által megadott bankszámlára.

Az I. rendű gyanúsított megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy a III. rendű gyanúsítottal és harmadik ismeretlen társukkal együtt a 76 éves, járókerettel közlekedő, életvitelszerűen ápolásra szoruló sértett balatonfüredi lakásához mentek, akivel előző napon az I. rendű gyanúsított 50.000 forint fejében elvégzendő csatorna javításban állapodott meg. A 3 méteres ereszcsatorna cseréjét követően a gyanúsítottak azt állították, hogy végeztek a munkával, amelyért 320.000 forintot kértek. A sértett sokallotta az összeget, amire közölték vele, hogy ha ad még 40.000 forintot akkor rendezettnek tekintik a fizetést. A sértett erre közölte, hogy a hiányzó 40.000 forintot kipótolja, ezért arra kérte a gyanúsítottakat, hogy maradjanak a garázsban, várják meg amíg a hiányzó összeget kihozza. Az I. rendű gyanúsított azonban a sértett után ment, ahol miután a sértett egy pénzes kazettából elővett 1 millió forintot tartalmazó borítékot, ezt a gyanúsított kikapta a kezéből majd a kint várakozó járművel a helyszínről elmenekültek.

Az I. rendű gyanúsított megalapozottan gyanúsítható továbbá azzal is, hogy a II. és III. rendű gyanúsítottakkal együtt 2023 májusában megjelentek egy időskorú sértett balatonfüredi lakásánál, a tetőzete javítása céljából. Az I. rendű gyanúsított az előzetes telefonos egyeztetés során 9.500 forintos, már a faanyagot is magába foglaló négyzetméter árban állapodott meg a sértettel, a helyszínen történt tájékozódást követően azonban már azt közölte, hogy csak a faanyag ára 28.000 forint lesz négyzetméterenként, ennek ellenére a sértett a kivitelezési költséget elfogadta és megállapodtak a kivitelezésben. A II. rendű gyanúsított és bűntársai 2023. május 8-án kezdték meg a munkát, miközben további „munkák” elvégzésére is rábeszélték a sértettet, amit az időskorú sértett – nem ismerve fel azt, hogy becsapják - szintén elfogadott. A gyanúsított és társai közölték a sértettel, hogy az aznapi munkájuk ellenértéke 1.000.000 forint, aki 400.000 forintot átadott az I. rendű gyanúsítottnak. Másnap alig másfél óra munkavégzést követően a sértett nappalijába mentek, ahol közölték a sértettel, hogy további 4.300.000 forintot kell még átadnia. A sértett erre közölte, hogy nincs ennyi pénze és nem is ebben az összegben egyeztek meg korábban, de a nála lévő 1.300.000 forintot átadta a gyanúsítottaknak. A fentieket követően I. és II. rendű gyanúsítottak emelt hangon követelték az általuk megállapított részletes anyag és munkabér költség elszámolásából szerintük nekik járó járandóságukat, számla adásától következetesen elzárkóztak, majd a sértettől történő további pénz beszedése érdekében előbb 3.700.000, majd 2.300.000, végül 1.800.000 forintra alkudták le a sértettől még követelt összeget, aminek átadására végül is nem került sor, mert a szomszédok értesítették a rendőrséget.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsításának akadályozása és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A bíróság végzése ellen a gyanúsítottak és kirendelt védőik fellebbezéssel éltek, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfiak a másodfokú döntésig letartóztatásban maradnak.

Veszprém, 2023. május 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály