Kényszerintézkedés alatt a rablással gyanúsított fiatalkorúak

 

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a 15 éves fiúnak a letartóztatását és 14 éves társának a bűnügyi felügyeletét, akikkel szemben rablás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékokból megállapítható tényállás szerint a gyanúsítottak 2023. május 3-án 17 óra körüli időben a pápai autóbuszpályaudvaron találkoztak a kiskorú sértettel, akivel a 15 éves gyanúsított messenger üzenetben találkozót beszélt meg a kora délutáni órákban. A kiskorú sértettől a gyanúsított azzal az ürüggyel kérte el a Samsung Galaxy típusú mobiltelefonját, hogy üzenetet ír egy ismerősének, azonban azt a sértett többszöri kérése ellenére sem adta vissza. A gyanúsított eltette a sértett mobiltelefonját, majd 14 éves társával együtt elindultak az autóbuszpályaudvarról. A kiskorú sértett a gyanúsítottak után ment és folyamatosan kérte vissza a telefonját, mire az idősebb gyanúsított a mobiltelefon megtartása végett hátulról megragadta a sértett nyakát, megszorította azt, majd ellökte magától a sértettet. Eközben a fiatalabb gyanúsított is két alkalommal meglökte a sértettet, és mindketten a sértett irányába rúgtak, mely rúgások nem érték el őt. Ezt követően a kiskorú sértett a rendőrkapitányságra ment segítségért.

Az egyik gyanúsított letartóztatását – akivel szemben fiatalkorúvá válása óta több büntetőeljárás is indult – a szökés, elrejtőzés veszélye, a bizonyítás megnehezítésének veszélye, valamint a bűnismétlés veszélye miatt rendelte el a bíróság.

A végzés azon gyanúsított vonatkozásában, akivel szemben a bíróság – a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélyére figyelemmel – bűnügyi felügyeletet rendelt el, véglegessé vált, míg a letartóztatott gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be a végzéssel szemben; másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a kiskorú a másodfokú döntésig a letartóztatás végrehajtási helyeként kijelölt javítóintézetben marad.

Veszprém, 2023. május 15.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály