Letartóztatásban a lopással gyanúsított, nemrég szabadult férfi

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak a 32 éves veszprém megyei férfinek a letartóztatását, akivel szemben kisebb értékre elkövetett lopás vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint a gyanúsított rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve az alábbi bűncselekményeket követte el:

2023. április 27. napján 23 óra 15 perc körüli időben a gyanúsított észlelte, hogy egy román állampolgár sértett távozott egy ajkai kocsmából, akit gyalogosan követni kezdett. A sértett a József Attila utcában lévő kishídon haladt át, amikor a gyanúsított mögé érve hátulról hirtelen megragadta a sértett bal vállán hordott 3.000 forint értékű táskáját, melyet a válláról lekapva elmenekült a helyszínről. A táskában a sértett 3.500 forint értékű pénztárcája volt a benne lévő 2.500 forint készpénzzel és a nevére kiállított okmányokkal, valamint 2 db bankkártyával. Gyanúsított a lopással összesen körülbelül 9.000 forint kárt okozott a sértettnek

2023. május 2. napjának 20.00 órája és 2023. május 3. napjának 09.30 órája közötti időben a gyanúsított ittas állapotban megjelent egy másik sértett tulajdonát képező karakószörcsöki ingatlannál, amelynek udvaráról eltulajdonította a sértett segédmotoros kerékpárját és az azon lévő bukósisakot. A gyanúsított a lopással 250.000 forint kárt okozott, mely lefoglalás és a sértett részére történő kiadás megtérült, azonban a járműben és a bukósisakban összesen körülbelül 110.000 forint rongálási kár keletkezett.

A gyanúsított 2023. május 3. napján 21.00 óra körüli időben, miután a fentiek szerint foganatosított gyanúsítotti kihallgatását követően távozott a nyomozó hatóság épületéből, megjelent a harmadik sértett tulajdonát képező, az ajkai vasútállomáson található vendéglátó egységben, ahol szeszes italt fogyasztott, majd onnan 21 óra 45 perc körüli időben távozott.

A gyanúsított 2023. május 4. napján 00 óra 30 perc körüli időben visszatért az ekkor már zárva lévő vendéglátó egységhez, annak bejárati ajtaja melletti dupla szigetelésű üvegablakát egy kővel betörte, amelynek következtében belülről ki tudta nyitni a nyílászárót, melyen keresztül bemászott a helyiségbe. A gyanúsított jogtalanul eltulajdonította a kasszában lévő 2.000 forint aprópénzt, továbbá chipseket és csokoládékat.

A gyanúsított a lopással összesen 4.400 forint, míg a rongálással körülbelül 10.000 forint kárt okozott a sértettnek. A lopással okozott kárból lefoglalás és a sértett részére történő kiadás útján megtérült 1.180 forint.

A gyanúsított 2023. március 30-án szabadult hosszabb tartamú szabadságvesztés büntetéséből. A gyanú szerint szabadulását követően egy hónapon belül vagyon elleni bűncselekményeket követett el, majd 2023. május 3-án történt gyanúsítotti kihallgatását követően, közvetlenül a rendőrségről való távozását követően ismét bűncselekményt hajtott végre. Többször volt büntetve, előző büntetései és a folyamatban lévő büntetőeljárás sem tartotta vissza a bűnismétléstől, ezért a bíróság a letartóztatását a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A bíróság végzése véglegessé vált.

Veszprém, 2023. május 11.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály