Letartóztatásban a lopással gyanúsított budapesti férfi

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak a 36 éves budapesti férfinek a letartóztatását, akivel szemben kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint a gyanúsított 2023.04.27-én társával megjelent egy pápai áruházban, hogy onnan különböző értéktárgyakat tulajdonítsanak el. Az áruházban társával együttműködve több termékről eltávolították az áruvédelmi eszközt, majd azokat egy bevásárlótáskába rejtették el. A pénztárnál néhány terméket kifizettek, azonban a többi, elrejtett tárgyat eltulajdonították, azok kifizetése nélkül elindultak a főbejárat felé. A főbejáratnál a vagyonőr feltartóztatta a gyanúsítottat és társát, akik a lopással összesen 315.038 forint kárt okoztak, mely a helyszínen lefoglalásra és visszaadásra került az áruház képviselője részére, így a lopással okozott kár teljes egészében megtérült.

A gyanúsított 2023. április 28. napját megelőzően, pontosabban meg nem határozható időben kábítószernek minősülő anyagot fogyasztott. A gyanúsítottal szemben alkalmazott kábítószer gyorsteszt pozitív eredményt mutatott.

A gyanúsított kihallgatása során a fenti cselekményeken túl további lopási cselekményt ismert el, amit egy ajkai áruházban követett el társával, azonban ott cselekményüket nem észlelték. Az ajkai áruházban elkövetett lopási cselekmény miatt a gyanúsított és társa későbbi időpontban lesznek felelősségre vonva.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel,

továbbá a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása és a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A gyanúsított több alkalommal volt büntetve, köztük különös visszaesőként is, továbbá jelenleg is folyamatban van ellene büntetőeljárás. A korábbi büntetéseiből 2022. december 22-én szabadult.

A végzés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2023. május 10.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály