Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság a gyámját bántalmazó fiatalkorút

A Veszprémi Járásbíróság 10 hónap – végrehajtásában egy év próbaidőre felfüggesztett - szabadságvesztéssel sújtotta azt a 16 éves fiatal nőt, akivel szemben közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt indult büntetőeljárás. A bíróság megállapította, hogy a fiatalkorú vádlott a szabadságvesztés felfüggesztésének tartama alatt pártfogó felügyelet alatt áll, továbbá kötelezte őt az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalkorú vádlott a bűncselekmény elkövetésének idején egy balatonalmádi lakásotthonban élt. 2022 júniusában a gyámja felkereste a lakásotthonban átmeneti neveltként tartózkodó vádlottat, majd kérdőre vonta őt a szobájában tapasztalható rendetlenség, illetve a lakásotthonban tanúsított visszatérő agresszív viselkedése miatt. A vádlott ekkor becsmérlő kifejezésekkel szidalmazni kezdte a sértettet, majd ököllel arcon ütötte őt, aki a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett el.

Ezt követően a vádlott magából kikelve őrjöngeni kezdett, rugdosta a szobájában lévő szekrényt, majd lökdösni kezdte a sértettet. A vádlott erőszakos magatartásának a szobába siető gyermekfelügyelők vetettek véget.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2023. március 30.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály