Letartóztatásban a csalással gyanúsított férfiak

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak a két férfinek a letartóztatását, akikkel szemben jelentős kárt okozó bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás.

A megállapítható tényállás szerint a gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy közreműködtek 2023. március 3. napján egy várpalotai kft. képviselőjének telefonon keresztül történő tévedésbe ejtésében.

Ennek során a férfivel elhitették, hogy a kft. bankszámláján lévő összeget arra jogosulatlan

személyek próbálják hozzáférhetetlenné tenni, ezért a kft. képviselőjének a pénze biztonsága

érdekében egy újonnan létrehozott alszámlaszámra kell elutalnia közel 10 millió forintot. A tévedésbe ejtett képviselő az utalás megkönnyítése céljából letöltött egy alkalmazást, amelyen keresztül az elkövetők a fenti összeget nem az alszámlára, hanem az I. rendű gyanúsított ügyvezetése alatt álló kft. számlaszámára utalták. Ezt követően a gyanúsítottak a csalásból származó közel 10 millió forintot több részletben különböző ATM automatákon keresztül készpénzben felvették és ismeretlen személy részére továbbították.

A gyanúsítottak megalapozottan gyanúsíthatók továbbá azzal, hogy közreműködtek 2023. március 7. napján egy szentkirályszabadjai kft.-t képviselő személy telefonon keresztül történő tévedésbe ejtésében. Ennek során a nővel elhitették, hogy a kft. számlaszámáról ismeretlen személy illetéktelen pénzátutalást hajtott végre egy másik személy javára. Az elkövetők rábírták a tévedésbe ejtett képviselőt arra, hogy töltsön le egy alkalmazást, amelyen keresztül lépjen be a kft. számlaszámához tartozó internetbank fiókba és több alkalommal összesen 42.000.000 forintot utaljon át az I. rendű gyanúsított ügyvezetése alatt álló kft.  számlaszámára, az átutalás jóváhagyásához szükséges tranzakciós kódot pedig diktálja be a telefonba. Ezt követően a gyanúsítottak a csalásból származó 42.000.000 forintot több részletben különböző ATM automatákon keresztül készpénzben felvették és ismeretlen személy részére továbbították.

Az I. rendű gyanúsított a priusza szerint nem volt büntetve, de jelenleg két, vagyon elleni bűncselekmény elkövetése miatt indult büntetőeljárás van ellene folyamatban, míg a II. rendű gyanúsított többször volt büntetve, jelenleg egy büntetőeljárás van ellene folyamatban, így a bűnismétlés veszélye mindkét gyanúsítottnál fennáll.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében, továbbá – az egyik gyanúsított esetén – a szökés, elrejtőzés veszélyére is figyelemmel látta indokoltnak.

A végzés ellen a gyanúsítottak fellebbezést jelentettek be. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfiak a másodfokú döntésig letartóztatásban maradnak.

Veszprém, 2023. március 23.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály