Pénzbüntetést és eltiltást kapott az ittas sofőr, aki a stoptáblát figyelmen kívül hagyva ütközött

A Tapolcai Járásbíróság 160.000 forint pénzbüntetéssel sújtotta és 1 év 4 hónapra eltiltotta a járművezetéstől azt 33 éves sümegi férfit, akivel szemben ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt indult büntetőeljárás. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2022 júliusában, az éjszakai órákban ittas állapotban vezette a tulajdonát képező tehergépkocsit, mikor egy sümegi kereszteződésben az „Állj! Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtáblát figyelmen kívül hagyta, és az útkereszteződésbe úgy hajtott be, hogy a rosszul megválasztott sebessége miatt az úttest mellett leparkolt személygépkocsi bal hátsó részének ütközött. Emiatt a tehergépkocsi első rendszáma leesett. A vádlott a baleset után a helyszínt adatai hátrahagyása nélkül elhagyta. A baleset következtében személyi sérülés nem történt, a tehergépkocsiban és a személygépkocsiban azonban anyagi kár keletkezett.

A rendőrjárőrök a vádlottat a tehergépkocsi helyszínen megtalált rendszáma alapján lakóhelyén felkeresték, igazoltatták, majd az orvosi ügyeletre vitték, ahol kétszeri vérvétele megtörtént; vérében az alkohol-koncentráció 2,67 és 2,57 ezrelék volt.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2023. március 17.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály