Letartóztatásban a gyújtogató

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak az 51 éves várpalotai férfinak a letartóztatását, akivel szemben közveszélyokozás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint 2023. március 9-én este a gyanúsított közösen italozott négy másik személlyel az egyikük tulajdonát képező faházban, mely egy várpalotai erdős területen állt. A gyanúsított ittas állapotban szóváltásba került élettársával, melynek során hangosan kiabálva szidták egymást. A faház tulajdonosa a vitát megelégelte, és a gyanúsítottat elküldte a házból. A gyanúsított az ingatlan kerítésén túlról befelé kiabálva megfenyegette a tulajdonost és a házban tartózkodókat azzal, hogy rájuk gyújtja a házat, majd távozott a helyszínről.

Ezt megelőzően a gyanúsított és élettársa hangos veszekedését meghallotta a szomszédban lakó személy, aki a felek lecsitítása érdekében a szomszédba indult, ekkor fültanúja volt annak, hogy a gyanúsított azzal fenyegetőzik, hogy a házban tartózkodókra gyújtja a házat. A gyanúsított mintegy negyed óra elteltével visszament a faházhoz, és felgyújtotta a háztól kb. egy méterre, a kerítés mellett elhelyezett heverőt. Az addigra a faházban tartózkodó szomszéd arra lett figyelmes, hogy füstszag van, ezért kiment a ház elé, és meglátta, hogy a heverő lángol, majd a szél miatt a lángok gyorsan átterjedtek a kerítésre és onnan a kisházra, és szólt a házban tartózkodó személyeknek, hogy azonnal hagyják el az épületet. Néhány perc alatt a teljes épület leégett.

A szomszéd értesítette a tűzoltókat, akik a helyszínre érve megkezdték az épület, valamint a mellette felhalmozott szemét és a közelben lévő terület oltását, így megakadályozták, hogy a tűz tovább terjedjen.

A gyanúsított fenti cselekménye következtében fennállt a veszélye annak, hogy a tűz tovább terjedve más tárgyakat, ingatlanokat, továbbá előre meg nem határozható személyek testi épségét veszélyezteti.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel, továbbá a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében látta indokoltnak, tekintettel arra, hogy a gyanúsított hajléktalan életmódot folytat, életkörülményei rendezetlenek, illetve tartani lehet attól, hogy a gyanúsított – szabadlábon hagyása esetén – a tanúkat jogellenesen befolyásolni próbálná.

A végzés véglegessé vált.

Veszprém, 2023. március 16.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály