Letartóztatásban az amerikai állampolgárságú embercsempész – a bíróság szerint tartani lehet attól, hogy megszökik és befolyásolja társait

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak az amerikai férfinek a letartóztatását, akivel szemben a csempészett személy sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megállapítható tényállás szerint a gyanúsított 2023. február 25-én éjjel, a szerb határ magyarországi oldalán – pontosan meg nem határozható helyen – magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkező tizenegy fő, magukat szír és jemeni állampolgárnak valló személyt vett fel a magyar honosságú személygépkocsiba azzal a szándékkal, hogy számukra segítséget nyújtson ahhoz, hogy a jogszabályokat megkerülve, az államhatárok átlépéséhez szükséges okmányok nélkül Magyarország területéről az Osztrák Köztársaság területére jussanak. A csempészett személyek közül ketten a gyanúsított mellett, öt személy – köztük egy kiskorú gyermek – a gyanúsított mögötti üléssor hármas ülésén, míg négy személy a gépjármű biztonsági felszerelés és ülések nélküli csomagtartójában helyezkedett el. A gépkocsit néhány órával később Devecser külterületén a rendőrség ellenőrzés alá vonta.

A gyanúsított által a gépjárműben szállított személyek a Magyarországon történő jogszerű tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A gyanúsított meg nem határozható vagyoni haszon reményében segítette az államhatárok átlépését, melyet a sikeres véghezvitel esetén kapott volna meg.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel, továbbá a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása érdekében látta indokoltnak, tekintettel arra, hogy a gyanúsított amerikai állampolgár, őt Magyarországhoz semmi nem követi, illetve a bűncselekményt csak több személy együttműködésével lehet elkövetni, és tartani lehet attól, hogy a felelősségét el nem ismerő gyanúsított – szabadlábon hagyása esetén – eddig ismeretlen társait tájékoztatná a büntetőeljárásról.

A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2023. március 9.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály