Letartóztatásban a pápai férfi, aki a gyanúsítás szerint korábbi felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje alatt követte el az újabb lopást

 

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája annak a férfinek a letartóztatását, akivel szemben szabálysértési értékre, egy vagy több közokirat, magánokirat vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz egyidejű elvételével elkövetett lopás vétsége miatt folyik büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsított 2023 februárjában, a délutáni órákban Pápán az utcán sétáló sértett kezéből jogtalan eltulajdonítás végett váratlanul hátulról kivette a sértett tulajdonát képező 1 darab, 2.000 forint értékű pénztárcát a benne lévő 35.000 forint készpénzzel és 2 darab bankkártyával együtt, majd a gyanúsított a pénztárcát magánál tartva elfutott a helyszínről. A gyanúsított a lopással összesen 37.000 forint kárt okozott a sértettnek.

A bíróság a többszörösen büntetett előéletű gyanúsított letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélyére figyelemmel, továbbá a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak, mivel a cselekményt megelőzően vele szemben vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt kiszabott végrehajtandó szabadságvesztések, illetőleg egy felfüggesztett szabadságvesztés büntetés sem tartották őt vissza (a gyanúsításban foglaltak szerint) az újabb bűncselekmény elkövetésétől. Amennyiben a terheltet a büntetőeljárás eredményeként szabadságvesztésre ítélik, a bíróság el fogja rendelni a korábbi felfüggesztett szabadságvesztés büntetés utólagos végrehajtását is.

A végzés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2023. március 7.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály