Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és végleges eltiltásra ítélte a bíróság a 8-as úton veszélyesen előzgető sofőrt

A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa az első fokon eljárt Ajkai Járásbíróság ítéletét helybenhagyta.

Az Ajkai Járásbíróság a 2022 augusztusában hozott ítéletében megállapította a 37 éves férfi bűnösségét közúti veszélyeztetés bűntettében, és őt 1 év 8 hónap – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte, valamint végleges hatállyal eltiltotta a közúti járművezetéstől. A felfüggesztett szabadságvesztés próbaidejének tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. Kötelezte továbbá a vádlottat a több mint 300 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlott a végleges hatályú járművezetéstől eltiltás mellőzése céljából, míg az ügyész a szabadságvesztés büntetés felfüggesztésének mellőzése, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása és közügyektől eltiltás mellékbüntetés alkalmazásának érdekében jelentett be fellebbezést.

A törvényszék határozatával az elsőfokú ítélet jogerőre emelkedett.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2021 júniusában Audi A6 típusú személygépkocsival közlekedett a 8-as számú főúton, Városlőd külterületén, amikor a kihelyezett „Előzni tilos” jelzőtábla ellenére a kettős záróvonalat átlépve megelőzte az előtte haladó motorkerékpárt. Ezen manőverével hirtelen irányváltoztatásra kényszerítette a vele szemben szabályosan közlekedő, román rendszámú Audi vezetőjét, aki mögött egy VW Golf típusú személygépkocsi közlekedett.

A vádlott tovább folytatta az előzést, és a motorkerékpár előtt, azzal azonos irányban haladó másik motorkerékpárt, valamint az az előtt haladó személygépkocsit is szabálytalanul megelőzte. Ezzel a vádlott a szemből, a külső kapaszkodósávban közlekedő VW Golf sofőrjét – aki észlelte az előtte haladó román Audi váratlan irányváltoztatását – szintén hirtelen irányváltoztatásra kényszerítette. A VW Golf személygépkocsi sofőrje jobbra, az útpadka felé kormányozva gyorsított egy esetleges ütközés elkerülése végett.

A vádlott tovább haladva a szemben haladó belső sávban, a vele szemben szabályosan közlekedő Citroën személygépkocsi vezetőjét a frontális ütközés elkerülése végett hirtelen irányváltoztatásra kényszerítette, aki a külső sávba tért le. Ekkor azonban a vádlott szintén áttért a szembejövő külső sávba, mely miatt a Citroën újabb hirtelen irányváltoztatásra kényszerült, visszatért a belső sávba.

A vádlott tovább haladva a forgalommal szemben, a felfelé haladó külső sávban a vele szemben szabályosan közlekedő VW Bora típusú személygépkocsi vezetőjét is hirtelen fékezésre és irányváltoztatásra kényszerítette, aki a belső sávba „menekült” a frontális ütközés elkerülése érdekében.

A vádlott ezután tovább közlekedett Ajka-Bakonygyepes irányába a bal oldali külső forgalmi sávban.

A vádlott fenti cselekményével mások életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki.

A vádlott az igazságügyi közlekedés-pszichológus szakértő véleménye alapján alkalmatlan a gépjárművezetésre.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2023. március 7.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály