Jogerős ítélet - Fegyházbüntetéssel és Magyarország területéről való kiutasítással sújtotta a bíróság a szexuális erőszakot elkövető mongol állampolgárokat

A Veszprémi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság ítéletét megváltoztatta, és a vádlottak szabadságvesztés büntetését enyhítette: az I. rendű vádlott büntetését 6 év 6 hónapra, a II. rendű vádlottét 6 évre. A vádlottak által megvalósított bűncselekmény vonatkozásában mellőzte a társtetteskénti elkövetői minőség megállapítását, mivel azt a bűncselekmény minősítése (azonos alkalommal, egymás cselekményéről tudva, többek által elkövetett szexuális erőszak bűntette) már tartalmazta. Kötelezte továbbá a vádlottakat a másodfokú eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Veszprémi Járásbíróság a 2022 decemberében hozott ítéletében megállapította a vádlottak bűnösségét társtettesként elkövetett szexuális erőszak bűntettében, és az I. rendű vádlottat 7 év, míg a II. rendű vádlottat 6 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte, valamint mindkét vádlottat 7 év időtartamra kiutasította Magyarország területéről. Kötelezte továbbá a bíróság a vádlottakat a bűnügyi költség megfizetésére, továbbá fenntartotta letartóztatásukat a másodfokú eljárás befejezéséig. Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik felmentésért jelentettek be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak a bűncselekmény elkövetésének idején, 2020 novemberében magyarországi tartózkodási helyükön, egy Veszprém megyei munkásszállón tartózkodtak, ahol déltől a szálló konyhájában szeszes italt fogyasztottak a szintén munkásszállón lakó sértettel együtt. A sértett körülbelül két óra elteltével közölte a vádlottakkal, hogy ő nem kíván több szeszes italt fogyasztani, majd kiment a szálló közös fürdőszobájába zuhanyozni, ezt követően bement a szobájába, ahol egy hosszú pólóruhát vett magára és lefeküdt aludni. A vádlottak a délután folyamán – kihasználva azt, hogy a munkásszálló épületében kizárólag ők tartózkodtak hárman – bementek a sértett kulccsal be nem zárt szobájába, s két oldalról szorosan mellé ültek az ágyban. Az alvó sértett erre felriadt, mire a vádlottak két oldalról leszorították a testükkel őt úgy, hogy mozdulni se tudjon, majd az ágyon hanyatt fekvő, alsóneműt nem viselő sértettről a hálóinget felhúzták a nyakáig, s a sértett folyamatos könyörgése, védekezése ellenére elsőként az I. rendű vádlott közösült erőszakkal a sértettel, miközben a II. rendű vádlott a sértettet mindkét karjánál fogva leszorította. A közösülést követően az I. rendű vádlott az ajtóhoz ment figyelni, mialatt a II. rendű vádlott azonnal ráfeküdt a síró sértettre, a karját továbbra is leszorítva tartva ő is erőszakkal közösült a sértettel. Ezt követően a vádlottak magára hagyták a szinte sokkos állapotban lévő sértettet a szobában, azonban pár perc elteltével az I. rendű vádlott ismét visszament, leszorította a még ágyon fekvő erőtlen, síró sértett mindkét karját és ismételten erőszakkal közösült vele, miközben a II. rendű vádlott a sértett szobájának ajtajában állva a nála lévő mobiltelefonnal videófelvételt készített róluk.

Az ítélet jogerős.

Veszprém, 2023. március 1.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály