Letartóztatásban a használtcikkekkel interneten kereskedő csaló

Elrendelte a Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája a letartóztatását annak a 24 éves budapesti férfinak, akivel szemben nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyik büntetőeljárás.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított egy használtcikk weboldalon több terméket kínált eladásra, többek között jakuzzit és forgó-kotró gépet is. A hirdetésekre három különböző vevő is jelentkezett, mindhárman elutaltak a gyanúsított által megadott bankszámlaszámra egy meghatározott vételárelőleget, egy esetben pedig a teljes vételár kifizetésre került. Ez utóbbi esetben a gyanúsított sem a terméket nem küldte meg a vevő részére – az eleve nem is állt szándékában –, sem pedig a pénzt nem fizette neki vissza, hanem elérhetetlenné vált. A másik két esetben az előleg elutalását követően a gyanúsított további kifizetés iránti kérésére a vevők az adásvételtől elálltak, és kérték az addig kifizetett összeg visszautalását. Ezt a gyanúsított azonban nem tette meg – a teljesítés eleve nem is állt szándékában –, majd elérhetetlenné vált. A bűncselekménnyel 100.000 forint, 150.000 forint, illetőleg 600.000 forint kárt okozott az egyes sértetteknek.

A bíróság a gyanúsított letartóztatását szökés, elrejtőzés veszélye, továbbá bűnismétlés veszélye miatt, valamint a bizonyítás meghiúsításának megakadályozása érdekében látta indokoltnak.

A végzés ellen a gyanúsított fellebbezést jelentett be, másodfokon a Veszprémi Törvényszék jár el. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a férfi a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

Veszprém, 2022. február 24.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály