Elítélte a bíróság a hajléktalan társukat bántalmazó férfiakat

A Veszprémi Törvényszék a tegnapi napon meghozott ítéletében életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt marasztalta el a 33 és 40 éves, büntetett előéletű, hajléktalan férfiakat.

Az I. rendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, míg a II. rendű vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetéssel és 5 év közügyektől eltiltással sújtotta, valamint elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott 1 év 2 hónap tartamú felfüggesztett szabadságvesztés büntetés utólagos végrehajtását. Kötelezte továbbá a vádlottakat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére, valamint fenntartotta II. rendű vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamáig. Az I. rendű vádlott jelenleg is egy korábbi ügyben vele szemben kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését tölti.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak hajléktalan életmódot folytattak, a II. rendű vádlott egy pápai romos, elhagyatott épületben lakott, ahogy a sértett is. 2020. decemberében egyik nap reggel a vádlottak az ingatlanban a sértettel beszélgetni kezdtek, aki 300 forintot átadott az egyikük kérésére. Ezután a II. rendű vádlott a sértett szemére vetette, hogy elvette tőle egy pár cipőjét; ezt az I. rendű vádlott is megerősítette azzal, hogy látta a cipőt más személynél. A sértett tagadta, hogy bármit is eltulajdonított volna a vádlottól. A vádlottak dühösek lettek, és bosszúból a sértettet bántalmazni kezdték, több alkalommal pofon ütötték, ököllel verték, orron térdelték, amitől az orra vérezni kezdett. Ezután testszerte több alkalommal megütötték, illetve megrúgták őt. A bántalmazással egy idő után önként felhagytak, majd távoztak a helyszínről.

A sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a bántalmazás alkalmas volt arra, hogy életveszélyes sérülést okozzon, amelynek elmaradása csak a szerencsés véletlennek volt köszönhető.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, az I. rendű vádlott és védője eltérő minősítés megállapításáért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

Veszprém, 2023. január 26.

Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály